Habeck: Németország megérezné az olajembargót, de ez növelheti majd az energiahatékonyságot

2022. május 2. – 20:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter ismét megerősítette, hogy Németország elviselné az orosz olajra kivetett embargót, bár nem lenne egyszerű – írja az MTI. Arra is rámutatott, hogy vannak országok, amik viszont nem így vannak ezzel, és ezt szerinte tiszteletben kéne tartani.

Az ország keleti részén, Berlinben és térségében – amit az orosz kőolajat használó utolsó németországi finomító, a schwedti szolgál ki – ellátási nehézségek adódnának, és jelentős drágulás következne be.

Ugyanakkor nem keletkezne országos olajválság, és Németország megbirkózna az embargóval.

A miniszter hozzá tette, hogy a földgáz esetében Németország az orosz gázt még nem tudta kiváltani, ezért azt nem engedhetik meg maguknak. Ezért azt mondta, hogy okosan kell meghatározni a lépések sorrendjét, nem szabad „gazdasági katasztrófához” vezető „meggondolatlan” intézkedéseket hozni, és figyelembe kell venni azt is, hogy egy esetleges EU-s embargó milyen következményekkel járhat a világ más térségeiben. Arról is beszélt, hogy a szankciók mellett lennének más eszközök is, de nem ment bele a részletekbe.

Roert Habeck német gazdasági miniszter egy május 2-ai sajtótájékoztatón – Fotó: Bernd Von Jutrczenka / DPA / AFP
Roert Habeck német gazdasági miniszter egy május 2-ai sajtótájékoztatón – Fotó: Bernd Von Jutrczenka / DPA / AFP

„Tudomásul kell venni, hogy véget ért az olcsó fosszilis energiaforrások kora”

– mondta

A németországi fogyasztóknak az energia további drágulására kell felkészülniük, és tudomásul kell venni azt is, hogy az állam nem képes kompenzálni minden áremelkedést.

Ez a „keserű és kemény igazság”, ugyanakkor az árakban megmutatkozó piaci ösztönzés hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez. Szerinte a kormány azzal tud segíteni, hogy a vállalatoknak hitelprogramot indít az állami fejlesztési bankon keresztül, és szigorú feltételekkel vissza nem térítendő támogatást is nyújt az energiaköltségekre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!