ENSZ-főtitkár: A háború akkor ér véget, amikor Oroszország úgy dönt, hogy véget vet neki

2022. április 28. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres ENSZ-főtitkár „nagyon hasznosnak” nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való keddi találkozóját. A CNN-nek adott interjújában azt mondta, Putyin elvben egyetértett a civil lakosság evakuálásával. Guterres azt is mondta, hogy az ENSZ tisztviselői és az orosz védelmi minisztérium között tárgyalások folynak az evakuálás részleteinek kidolgozásáról.

A volt portugál miniszterelnök elmondta, hogy Moszkvában aggodalmát fejezte ki a nemzetközi jog, az emberi jogok megsértése és a háborús bűncselekmények lehetősége miatt. Azt mondta, az orosz invázió sérti az ENSZ Alapokmányát, ezért a lehető leggyorsabban véget kell ennek vetni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár moszkvai találkozója 2022. április 26-án – Fotó: Sputnik via Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár moszkvai találkozója 2022. április 26-án – Fotó: Sputnik via Reuters

„A háború nem fog véget érni a találkozóktól. A háború akkor ér véget, amikor Oroszország úgy dönt, hogy véget vet neki, és amikor – a tűzszünet után – lehetőség nyílik egy komoly politikai megállapodásra. Lehet mindenféle találkozó, de nem ez fogja befejezni a háborút. Az ukrán kormánnyal is kapcsolatban állunk, hogy lássuk, sikerül-e olyan helyzetet teremteni, amelyben senki sem hibáztathatja a másik felet azért, hogy nem történnek meg a dolgok” – mondta Guterres, aki várhatóan csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

(CNN)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!