ENSZ-főtitkár: A 21. században semmiképp sem lehet elfogadható egy háború

2022. április 28. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön felkeresi azokat a helyszíneket az ukrán főváros környékén, amelyeket márciusban több héten át orosz csapatok szálltak meg. Az első állomás a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyanka volt, ami szinte teljesen megsemmisült a légicsapásokban és bombázásokban.

„Amikor látom azokat a lerombolt épületeket, elképzelem a családomat az egyik ilyen fekete házban. Látom az unokáimat, amint pánikszerűen rohangálnak… A háború egy abszurditás a 21. században. A háború bűn, és amikor ezeket a helyzeteket látjuk, a szívünk természetesen az áldozatokkal van, részvétünk a családoké. A 21. században semmiképp sem lehet elfogadható egy háború” – mondta Guterres.

Az ENSZ-főtitkár Bucsában, a templom mögötti tömegsír helyszínén azt mondta: „Itt érzi az ember, hogy mennyire fontos az alapos kivizsgálás és az elszámoltatás. Teljes mértékben támogatom a Nemzetközi Törvényszéket (ICC), és arra kérem Oroszországot, hogy fogadja el az együttműködést az ICC-vel. De amikor háborús bűnökről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a legrosszabb bűntett maga a háború” – mondta.

(BBC)

António Guterres ENSZ-főtitkár Borogyankában 2022. április 2-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
António Guterres ENSZ-főtitkár Borogyankában 2022. április 2-án – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!