A NATO tárt karokkal fogadja Finnországot és Svédországot

2022. április 28. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Brüsszelben. A legfontosabb mondat Stoltenbergtől hangzott el, aki azt mondta:

„Természetesen Finnországnak és Svédországnak kell eldöntenie, hogy kívánnak-e NATO-tagságot kérni vagy sem. De ha úgy döntenek, hogy jelentkeznek, Finnországot és Svédországot tárt karokkal fogadják a NATO-ban. Finnország és Svédország a legközelebbi partnereink.”

A két skandináv ország várhatóan májusban együtt nyújtja be NATO-csatlakozási kérelmét. A finn Helsingin Sanomat csütörtökön közölt egy friss közvélemény-kutatást, amely szerint a finnek 65 százaléka támogatja a csatlakozást.

Metsola a sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Parlament további szankciókat fog követelni, valamint a jelenlegi szankciócsomagok jobb és hatékonyabb végrehajtására fogja felszólítani a tagországokat.

(Guardian)

Jens Stoltenberg és Roberta Metsola – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Jens Stoltenberg és Roberta Metsola – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!