Az orosz Gazprombank egyik alelnöke fegyverrel akarja védeni Ukrajnát

2022. április 27. – 11:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Képtelen lettem volna ott maradni, nem nézhettem tovább, hogy mit tesz Oroszország a hazámmal” – mondta az Insidernek adott interjújában Igor Volobujev. Az 50 éves férfi nem egyszerűen ukrán gyökerekkel rendelkező orosz állampolgár, aki elhagyta az országát, hanem a Kreml számára kiemelten fontos intézet egyik vezető beosztású embere.

Volobujev a Gazprombank egyik alelnöke volt, aki a pénzintézet PR-jáért felelt. Orosz állampolgárként hagyta el Oroszországot és ment Ukrajnába, de a részletekről csak annyit mondott: nagyon bonyolult történet, reméli, hogy egyszer elmesélheti.

„Azért jöttem, hogy fegyverrel védjem meg a hazámat… tekintsék hazatérésemet bűnbánatnak. Meg akarok tisztulni az orosz múltamtól” – mondta Volobujev, aki hat évet dolgozott a Gazprombanknál, előtte 16 évig magánál a Gazprom gázipari óriásnál volt munkája.

A Gazprom és a Gazprombank közötti tulajdonviszony bonyolult, a Gazprombank igazgatótanácsának elnöke Alekszej Miller, aki egyben a Gazprom vezetője is, a bank legnagyobb, 40 százalékos tulajdonosa azonban a Gazfond nyugdíjalap, amelyben a Gazprom tulajdonos ugyan, de az alap 58 százaléka meg nem nevezett személyek birtokában van 2006 óta, akik között a sajtó Igor Kovalcsuk milliárdost, Vlagyimir Putyin egyik közeli bizalmasát sejti.

Volobujev szerint Oroszország, Putyin és maga az orosz nép is bűncselekményt követett el Ukrajnával szemben, amiért saját magát is felelősnek tartja.

A bűnbánatot és az ukrán gyökereket kiveséző rész után – Volobujev Ukrajnában született, 18 évesen jött el, apja, rokonai maguk is elszenvedői voltak a február 24-én indult orosz inváziónak, menekülniük kellett – az interjúban rátértek az orosz cégvezetők haláleseteire, köztük Vlagyiszlav Avajevre, aki hivatalosan öngyilkosságot követett el, miután megölte feleségét és 13 éves lányát.

„Ő nem egyszerűen az egyik alelnök volt, hanem az első alelnök” – mondta Valujev, megjegyezve, hogy személyesen nem ismerte őt, de kizártnak tartja, hogy megölte volna családját, majd öngyilkos lett volna. „Tudhatott valamit, ami miatt veszélyt jelenthetett.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!