Az oroszok elzárják a Lengyelországba vezető gázcsapokat

2022. április 26. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel miniszterelnök és az állami gázvállalat is megerősítette, hogy az oroszok elzárják a Lengyelországba tartó gázcsapokat – írja a Wyborcza. A PGNiG energiaipari vállalat kedden kapott egy levelet az orosz Gazpromtól, ami alapján szerda reggel függesztik fel a szolgáltatást. A lengyel vállalat szerint egyelőre még mindenkihez eljut a megrendelt gázmennyiség.

Mateusz Morawiecki egy berlini sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az oroszok valóban elzárják a gázt, szerinte amiatt, hogy a lengyel kormány nem akart rubelben fizetni. Azt mondta, hogy már készültek arra, hogy más forrásból is be tudják szerezni a szükséges gázmennyiséget.

Anna Moskwa klímaügyi miniszter a kormányzati megerősítés előtt néhány órával azt írta a Twitteren, hogy megvannak a kellő tartalékaik és forrásaik, gyakorlatilag évek óta függetlenek az orosz gáztól. A készleteik 76 százalékon állnak, így nem számítanak arra, hogy elfogyna a földgáz.

A lengyel kormány már amúgy is azt tervezte, hogy év végéig leállítanák az orosz gáz importját, a továbbiakban Norvégiából szerzik be az energiaforrást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!