Az oroszok hétfőn újra állították, hogy lehetővé teszik a civilek távozását az Azovsztal acélgyárból

2022. április 25. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium honlapján hétfőn is megjelent az a közlemény, mely szerint az oroszok humanitárius folyosót tartanak fenn – az orosz álláspont alapján már több mint egy hónapja – a mariupoli Azovsztal acélgyárnál, és lehetővé teszik az ott tartózkodó civileknek, hogy szabadon távozzanak. Azt is közölték, hogy moszkvai idő szerint délután 2-kor tűzszünetet rendelnek el az acélgyárnál, hogy garantálják az ott tartózkodó civilek biztonságos elvonulását. Mint írták, ha az ukrán fél hajlandó együttműködni, fehér zászlókkal kell ezt jelezniük.

Az Azov ezred által nyilvánosságra hozott felvétel, amin civilek láthatók az Azovsztal vasmű alatti bunkerben az ortodox húsvét vasárnapján – Fotó: Azov / Reuters
Az Azov ezred által nyilvánosságra hozott felvétel, amin civilek láthatók az Azovsztal vasmű alatti bunkerben az ortodox húsvét vasárnapján – Fotó: Azov / Reuters

Az orosz hatóságok szerin tehát semmi nem akadályozza a civileket abban, hogy elmeneküljenek, szerintük ha ezt mégsem teszik meg, az azt bizonyítja, hogy Kijev, illetve a „nacionalista parancsnokok” élő pajzsként használják őket. Azt is hozzátették, hogy ha tényleg vannak civilek a gyárban, akkor követelik Kijevtől, hogy adjanak parancsot az elengedésükre. A mariupoli humanitárius helyzet hetek óta meglehetősen furcsa: az oroszok rendre azt állítják, amit most is, az ukránok szerint viszont a hétvégén is megállás nélkül bombázták a gyárat, vasárnap pedig azt közölték, hogy Mariupulból egyáltalán nem tudtak kimenteni civileket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!