Vegyifegyverrel kevert könnygázt próbálgathatnak az orosz erők Mariupolban

2022. április 23. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szerint vegyifegyverrel kevert könnygázt vetett be Oroszország Mariupol utolsó részén, amelyet még az ukrán erők őriznek – írta az Ukrinform. Erről az Egyesült Államokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben képviselő Michael Carpenter beszélt. Az Azovsztal ipari területbe való behatolástól ódzkodik Oroszország, tartva attól, hogy a földalatti járatokkal átszőtt területen nagy veszteségeket szenvednének. Vlagyimir Putyin ezért utasította védelmi miniszterét, hogy ne indítsák el a támadást, csak zárják körbe a területet úgy, „hogy ott egy légy sem repülhessen át”. (Az elnök ezt minisztere nyilvános meghallgatásá mondta, furcsán markolva az asztalt, erről itt olvashat bővebben.)

Carpenter meggyőző infromációkra hivatkozva jelentette ki, hogy a bevetés megtörtént. Azt nem részletezte, hogy pontosan milyen, könnygázzal kevert vegyifegyverről van szó. Ha értesülései pontosak, akkor egyelőre inkább a módszer kezdeti próbálgatásánál járnak az orosz erők. Az Unian szerint a mariupoli területet védő Azov egység vezetője három katonáján észlelt enyhébb tünetekről számolt be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!