Ilyen a helyzet Mariupolban az orosz állami sajtó alapján

2022. április 23. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeparatista zászlókat örömmel lengető civilek, katonákkal barátkozó gyerekek, a várost nyugalomban elhagyó, mosolygó idősek, a közelgő felvirágzás ígérete – képösszeállítás a legnagyobb katonai csapásokat elszenvedő ukrajnai városból, amelynek romjai felett megszerezte az ellenőrzést az orosz hadsereg. „A felszabadított Mariupol” című anyag a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségtől.

„Mariupolba visszatér a hétköznapi élet azután, hogy az orosz fél bejelentette a város felszabadítását” – áll az összeállítás bevezetőjében. A házak 90 százalékában nincsanek ablakok, az épületekben nem lehet lakni, aki akar, elhagyhatja a várost, de amit lehet, gyorsan helyreállítanak – ígéri az írás, amelyből az nem derül ki, mi is volt az, ami miatt az egykor 450 ezres ukrajnai kikötőváros lényegében megsemmisült.

A magyarázat a háború lehetne – csak Oroszországban törvény tiltja, hogy így nevezzék –, de még a Kreml hivatalos szófordulata, a rendkívüli katonai hadművelet is hiányzik a cikkből. Nincs benne szó civil veszteségekről, tízezrek Oroszországba való deportálásáról, tömegsírokról sem, amelyek méretét megbecsülni is lehetetlen, bár műholdfelvételek alapján az ukrán fél nem zárja ki, hogy a városban akár 10 ezer civil halottat is rejthet a föld.

A város a 2014-ben létrehozott, Oroszország által február 21-én, az orosz invázió előtt három nappal önálló államként elismert Donyecki Népköztársaság (DNR) része lesz, amit a helyiek – a képek tanúsága szerint – örömmel fogadtak.

A képösszeállítást itt lehet megtekinteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!