Közel hárommillió ukrajnai menekült át Lengyelországba

2022. április 23. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen csaknem hárommillió ukrajnai menkült Lengyelországba – írta a BBC. A 38 milliós ország ezzel messze a legnagyobb befogadója a hatmilliósra becsült menekültáradatnak. A 2014-es, Kelet-Ukrajnában és Krímben kezdett háború előtt 47 milliós Ukrajnában több mint tízmillióan kényszerültek otthonaik elhagyására – több mint négymillióan egyelőre Ukrajnán belül kerestek menedéket, elsősorban az ország nyugati részén. Ez azonban nem jelenti, hogy hárommillióan egyszerre tartózkodnak az országban: egy részük más európai országba ment, más részük Ukrajnába tér vissza ideiglenesen.

Jelenleg másfélmillió ukrajnai menekült lehet Lengyelországban – közülük 900 ezren kértek lengyel állampolgárságot.

Lengyelország a háború előtt is nagy számban fogadott ukrajnaiakat – vendégmunkásként. Több mint 600 ezer ukrajnai munkavállalót tartottak számon, mielőtt Oroszország teljes offenzívát indított Ukrajna ellen február 24-én.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!