Zelenszkij: Oroszország meg fogja hamisítani a Herszon és Zaporizzsja függetlenségéről szóló népszavazásokat

2022. április 22. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta csütörtök esti videóüzenetében Oroszországot, hogy a részben megszállt Herszon és Zaporizzsja függetlenségéről tartott népszavazásokat el akarja csalni.

Zelenszkij arra szólította fel az orosz megszállás alatt lévő területek lakóit, hogy ne adjanak meg személyes adatokat, például az útlevélszámukat az orosz erőknek.

„Arra kérem Ukrajna déli régióinak – Herszon és Zaporizzsija régiók – lakosait, hogy legyenek nagyon óvatosak azzal kapcsolatban, hogy milyen információkat adnak a betolakodóknak. Ha megkérnek, hogy tölts ki néhány kérdőívet, add meg valahol az útlevéladataidat, akkor tudnod kell, hogy ez nem fog rajtad sokat segíteni” – mondta.

Zelenszkij figyelmeztetést is adott az általa nem elismert Herszoni Népköztársaságnak is, hogy „a terveik nem jól fognak elsülni.”

„Ha valaki új annektálást akar, az csak újabb erőteljes szankciókat vonhat maga után Oroszország ellen. Olyan szegénnyé teszi ezzel Oroszországot, amilyen az 1917-es polgárháború óta nem volt. Szóval jobb, ha most a békét keressük” – mondta.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!