Ukrajna nemzeti kulturális emlékhellyé minősítette a Moszkva cirkáló hullámsírját

2022. április 22. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna hivatalosan is „víz alatti nemzeti kulturális emlékhely” minősítésben részesítette a Fekete-tenger fenekének azon részét, ahol az orosz Moszkva rakétás cirkáló roncsa pihen. Ahogy azt részletesen rekonstruáltuk, múlt csütörtökön valószínűleg ukrán hajó elleni rakéta találatát követően súlyosan megsérült, majd elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója. A cirkáló sztenderd legénysége 510 fős volt, közülük néhány tucatnyi tengerész veszíthette életét, de Moszkva (mármint nem a hajó, hanem az orosz kormányzat) nem törte össze magát, hogy minél előbb értesítse a hozzátartozókat.

A süllyedő Moszkva cirkálóról a közösségi médiában közölt kép Fotó Twitter / @BormanIke
A süllyedő Moszkva cirkálóról a közösségi médiában közölt kép Fotó Twitter / @BormanIke

Az emlékhelyi besorolás kapcsán persze rögtön adódik a kérdés: Hol is található a Moszkva hullámsírja? A cirkálót az ukrán hatóságok szerint a legnagyobb – és eddig alig támadott – ukrán kikötőtől, Odesszától 110-120 kilométerre délre érte találat április 13-án, ezután az orosz flotta megpróbálkozott a cirkáló vontatásával, de sikertelenül.

Az ukrán kormány meg úgy általában az ukrán nép a háború kezdete óta óriási kreatív energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy védelmi erőfeszítéseit a globális közvélemény ne pusztán támogatandónak, hanem menőnek is tartsa. Ezért kapott hivatalos postai bélyeget a Kígyó-szigetet védő egység, saját népdalt a török Bayraktar TB2-es drón, plüssfigurát az amerikai Javelin vállról indítható páncélelhárító rakéta és ikonikussá vált olívazöld katonai pólót Volodomir Zelenszkij elnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!