Mariupol egyik utolsó védője: Fegyverrel kezünkben fogunk meghalni!

2022. április 22. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán adatok szerint körülbelül 120 ezer civil maradt Mariupolban, köztük ezren a gigantikus Azovstal acélműben. A gyár utolsó védői szerint az üzem épületeit lerombolták, a civilek pedig a pincékben rekedtek, ahonnan csak nehezen lehet kijönni. A New York Times-nak sikerült elérnie egy, az utolsó mariupoli ellenállási fészekben harcoló ukrán katonát. A 25 éves Leonyid Kuznyecov törzsőrmester elmondta, hogy két méterrel a föld alá ásott betonfedezékekben próbálják átvészelni az ágyútüzet és rakétacsapásokat, melyekre ők már csak kézifegyverekkel tudnak válaszolni. Legalább 500 ukrán sérült hever az acélműben, és az élelmiszerrel meg vízzel ellentétben teljesen kifogytak az orvosi eszközökből.

A legkisebb sérülés is végzetessé válhat, ugyanis már gézünk sincs.

Egyedül internet van, ami az Elon Musk által biztosított Starlink műholdaknak köszönhető; a New York Times riportere is Telegramon keresztül tudta elérni Kuznyecovot. A katona szerint kizárólag a külső segítségben bízhatnak, ha nem érkezik hamarosan egy felmentő sereg (márpedig erre semmi esély), akkor „nem jutunk ki élve az üzemből, fegyverrel kezünkben fogunk meghalni”. Szerinte a védők legfeljebb 1-2 napig tarthatnak már csak ki; az orosz vonalak alig 20 méterre az állásaitól kezdődnek.

A mariupoli lakost 23 éves felesége és egyéves kisfia várja haza. Felesége szerint férje nem fogja megadni magát, mert nem akarja életét az orosz és csecsen katonák jóindulatára bízni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!