Az oroszok elismerték, hogy meghalt a Moszkva cirkáló legénységének egyik tagja, 27 fő pedig eltűnt

2022. április 22. – 23:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a napokban elsüllyedt Moszkva cirkáló legénységének egyik tagja meghalt, 27 főt pedig eltűntként tartanak nyilván. A legénység másik 396 tagját kimenekítették. Az orosz hadiflotta egyik legfontosabb hajója múlt héten süllyedt el a Fekete-tengeren.

Az ukránok 14 kimentett orosz tengerészről tudtak, az oroszok viszont sokáig tartották magukat ahhoz, hogy mindenkit evakuáltak a fedélzetről, se sérültekről, se halálos áldozatokról nem tettek említést. Olyan hírek is érkeztek, hogy a családokat csak napokkal később értesítették a hajón szolgáló hozzátartozójuk haláláról.

Múlt héten a Kreml is elismerte a Moszkva elvesztését, ám mind a hajóban keletkezett kár, mind az elsüllyedés oka vitatott, lévén az ukrán és orosz fél homlokegyenest ellenkezőt állít. Az ukránok szerint egy (vagy több) Neptun-rakéta becsapódása okozta a hajó vesztét, az oroszok szerint tűz ütött ki, majd vontatás közben, viharban süllyedt el a hajó, csakhogy a környéken legfeljebb egy kisebb eső volt, nem vihar. A hajó elvesztésének beismerése után az orosz védelmi minisztérium fotókat tett közzé a Moszkva legénységéről.

A hajó elsüllyedése komoly veszteséget jelent az orosz hadsereg számára, mivel nem csak szimbolikus, hanem stratégiai jelentőséggel is bírt.

A Moszkva a háború korai szakaszában a Kígyó-szigetet védő katonáknak köszönhetően került be a hírekbe. Ez volt az a hadihajó ugyanis, amelyet a szigetet védő katonák „elküldtek a faszba”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!