Az ENSZ szerint egyre több bizonyíték van rá, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek el Ukrajnában

2022. április 22. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ emberi jogi hivatala (OHCHR) szerint 2345 civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete és április 20. között, és további 2919 sérültről tudnak. Az esetek 92 százalékát az ukrán fennhatóság alatt lévő területeken regisztrálták, csupán 8 százalékuk történt a donyecki és luhanszki szakadár területeken. Az OHCHR szerint a valós számok jóval magasabbak lehetnek, a sérültek és a halálos áldozatok száma tovább nőhet, ahogy fény derül például a Mariupolban történt borzalmakra.

Az ENSZ emberi jogi szervezete szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követtek el Ukrajnában.

Lakott területeket, kórházakat, iskolákat és egyéb civil létesítményeket bombáztak. Ugyanakkor az ukránok is használtak olyan fegyvereket, amelyek civilek halálát okozhatták a keleti területeken. Azt egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy az oroszok népirtást követtek el Ukrajnában, ahogy állította többek között Andrzej Duda lengyel államfő és Joe Biden amerikai elnök.

A Kijevhez közeli Bucsában 50 civil halottat jegyzett fel az ENSZ, és több mint 300 további lehetséges civil áldozatról kaptak jelentést Csernyihiv, Harkiv és Szumi térségéből, ahonnan mostanra kivonultak az orosz erők. Vizsgálják az orosz katonák által elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat is. (Reuters)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!