Az ENSZ emberi jogi munkatársai 50 bucsai civil törvénytelen meggyilkolását dokumentálták

2022. április 22. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa (HRMMU) ma megerősítette, hogy az Ukrajnában lévő munkatársai 50 civil „törvénytelen meggyilkolását” dokumentálták Bucsában a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozások részeként.

Michelle Bachelet elmondta, hogy Bucsában szinte minden lakos beszélt az ENSZ emberi jogi tisztviselőinek arról, hogy rokonát, szomszédját kivégezték. Az ENSZ-hez több mint 300 vád érkezett civilek meggyilkolásával kapcsolatban Kijev, Csernyihiv, Harkov és Szumi régiókból, amelyek februárban és március elején mind az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt álltak.

„Tudjuk, hogy sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy feltárjuk, mi történt, és azt is tudjuk, hogy Bucsa nem egy elszigetelt eset” – mondta Bachelet.

Az orosz csapatok által megölt férjét gyászolja egy Bucsában – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Az orosz csapatok által megölt férjét gyászolja egy Bucsában – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Az ENSZ-főkapitány elmondta, hogy egyre több olyan megkeresést kapnak, amelyben orosz katonákat vádolnak nők, férfiak és gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszakkal. A bejelentések alapján a civilek fogva tartása is „széles körben elterjedt gyakorlattá vált”.

„Eddig végzett munkánk egy részletes rémtörténet a civilek ellen elkövetett jogsértésekről. Mindenekelőtt véget kell vetni ennek az értelmetlen háborúnak. De mivel a harcok nem mutatják az enyhülés jelét, létfontosságú, hogy a konfliktusban részt vevő valamennyi fél egyértelmű utasításokat adjon a katonáinak, hogy szigorúan tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot és a nemzetközi emberi jogi törvényeket” – tette hozzá Bachelet.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!