A műholdfelvételek alapján az oroszok tömegsírokba temetik a halottakat egy Mariupol melletti faluban

2022. április 22. – 09:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mariupol polgármesterének állítása szerint az oroszok tömegsírokba temetik a halottakat a város közelében, ezt pedig a közelben készül műholdfelvételek is alátámasztják – írja a Guardian.

Oroszország a Mariupolban elkövetett „barbár” háborús bűneinek bizonyítékait rejtegeti – mondta a város polgármestere csütörtökön, miközben egy amerikai műholdképeket készítő cég olyan fényképeket tett közzé, amelyek ezt látszólag alátámasztják.

Vadim Bojcsenko polgármester elmondása szerint az orosz teherautók holttesteket szedtek össze a kikötőváros utcáiról, és a közeli Manhus faluba szállították őket, ahol a település régi temetője melletti mezőn kiásott tömegsírba dobták a halottakat.

„A megszállók rejtegetik a bizonyítékokat a bűneikről. A temető egy benzinkút közelében található, egy körút bal oldalán. Az oroszok hatalmas, 30 méter széles árkokat ástak. Beledobálják az embereket” – mondta Bojcsenko.

Tömegsíroknak tűnő sorminta Manhus falunál – Fotó: AFP PHOTO / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES
Tömegsíroknak tűnő sorminta Manhus falunál – Fotó: AFP PHOTO / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES

A sírokban akár 9000 halott is lehet – közölte Mariupol városi tanácsa csütörtökön a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

A polgármester becslése szerint több mint 20 000 mariupoli lakost öltek meg azóta, hogy az orosz erők Vlagyimir Putyin inváziójának első napjaiban megtámadták a várost. Elmondta, hogy a legtöbb holttestet eltávolították, néhányat pedig mobil krematóriumokba helyeztek el.

Később csütörtökön az amerikai Maxar Technologies cég képeket tett közzé a helyszínről, amelyeken tömegsírnak látszó nyomokat lehet látni. A helyszínt az elmúlt hetekben több mint 200 új sírral bővítették, mondta a Maxar.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!