„Lehet, hogy csak óráink vannak hátra”: Videóüzenetben kért segítséget a világtól egy mariupoli tengerészparancsnok

2022. április 20. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rövid videóüzenetet juttattak el az ostromlott Mariupol védői a nyugati világ vezető médiumainak szerda reggel, amiben többek között az Azovsztal acélgyárban ragadt több száz civil kimenekítését kérték szövetségeseiktől.

A videóban szereplő tengerészparancsnok szerint tízszeres túlerő ellen küzdenek, akiknek légi- és haditechnikai fölényük is van velük szemben. „Ez az utolsó üzenetünk a világnak. Talán az utolsó, amit valaha is mondunk. Lehet, hogy csak napjaink, óráink vannak hátra.

Arra kérjük a világ vezetőit, hogy segítsenek nekünk. Menekítsenek ki minket innen egy harmadik országba.”

A parancsnok hozzátette, hogy a még harcoló katonák nem fogják megadni magukat, de nem bíznak az oroszokban, és az általuk kínált humanitárius folyosókban. Arra kérte tehát a világ vezetőit, különösen Joe Biden amerikai elnököt, hogy segítsen annak az 500 sérült katonának és több száz civilnek elmenekülni a városból, akik jelenleg az acélgyár területen tartózkodnak. A sérültekkel kapcsolatban azt mondta, „nagyon rossz” a helyzet, és hogy „csak úgy ott rohadnak egy pincében.”

Az orosz védelmi minisztérium kedd este kiadott egy közleményt, amelyben tűzszünetet rendeltek el az acélgyár körül, és arra szólították fel a védőket, szerda kora délutánig adják meg magukat. A Mariupol utolsó bástyájának számító acélüzemről itt, a stratégiai jelentőségű városról pedig itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!