Több cseh diplomatát, köztük a nagykövethelyettest is megkörnyékezték az orosz titkosszolgálatok

2022. április 19. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két cseh diplomatát is megkörnyékeztek az orosz titkosszolgálatok együttműködési lehetőséggel, mielőtt kiutasították volna őket Oroszországból – írja a cseh sajtóra hivatkozva partnerünk, az Euractiv.

A moszkvai cseh nagykövethelyettest, Tomás Hartot április 13-án utasították ki Oroszországból, miután Csehország is kiutasította a prágai orosz nagykövethelyettest márciusban. Azonban mint utólag kiderült, ez a reakció nem volt automatikus: Hartot feltehetően az orosz diplomata kiutasítása után kereste meg egy orosz titkosszolgálat március végén. Az oroszok ajánlatára a cseh nagykövet-helyettes nem reagált, de értesítette a hírről a prágai külügyminisztériumot.

Egy másik oroszországi cseh diplomatát – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – pedig azzal fenyegetett meg egy ismeretlen, hogy ha nem működik együtt az orosz szolgálatokkal, kiutasítják az országból.

Az Euractiv arról ír, hogy a cseh–orosz kapcsolatok minden eddiginél alacsonyabb szintre süllyedtek. Most hat diplomata dolgozik a prágai orosz nagykövetségen, míg a moszkvai cseh nagykövetség 17 alkalmazottat, köztük diplomatákat tart még számon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!