Az Európai Bizottság célba vette az orosz olajexportot

2022. április 19. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság már dolgozik az orosz olajexportot érintő szankciókon.

– jelentette be Eric Mamer, az EU kvázi-kormányának szóvivője, aki azonban nem árult el egyéb részleteket. Az EU egyik legbefolyásosabb tagállama, Franciaország kedden bejelentette, hogy támogatja az orosz olajimport betiltását. Az orosz energiaexportnak eddig csak egy kis töredékét érték a szankciók: egyedül az Egyesült Államok tiltotta be az orosz olaj behozatalát, de ez az orosz olaj- és gázexportot nem fogja térdre kényszeríteni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétvégi interjújában is említette az orosz szénhidrogén-export elleni szankció lehetőségét. A bojkottot eddig többek között Németország és Magyarország ellenezte, tekintve, hogy nem tudnák másképp pótolni az orosz energiahordozókat. Hazánk orosz eredetű olaj- illetve olajszármazék-importjának jelentőségéről itt írtunk részletesen.

Az Európai Unió egyébként szokatlan egységben és gyorsasággal reagált Ukrajna orosz inváziójára; tagállamai eddig öt körben fogadtak el szankciós csomagokat, melyek súlyos csapást mértek egyebek mellett az orosz bankokra, alkatrészimportra, szállítmányozásra és nem utolsó sorban az oligarchák vagyonára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!