Többhetes nyomozás után kiderült, hogy egy oligarcha nővéréé, a németek lefoglalták a világ legnagyobb szuperjachtját

2022. április 14. – 20:45

frissítve

Többhetes nyomozás után kiderült, hogy egy oligarcha nővéréé, a németek lefoglalták a világ legnagyobb szuperjachtját
A Dilbar szuperjacht 2018-ban – Fotó: Sabri Kesen / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hetekig tartó nyomozás után a német rendőrség felderítette a Dilbar szuperjacht tulajdonosi hálózatát, így lefoglalták – írja a Guardian. Kiderült, hogy a világ legnagyobb jachtja az orosz oligarcha, Aliser Usmanov nővéréé, így a háború miatt bevezetett szankciók hatálya alá került.

A 600 millió dolláros (208 milliárd forintos) hajó a Kajmán-szigeteken lett lajstromba véve, egy máltai cég regisztrálta. A rendőrség szerint a valódi tulajdonos Gulbakor Ismailova, Usmanov nővére.

Ahogy korábban írtuk, lefoglalni könnyű, de teljesen elkobozni már elég nehéz az orosz luxusjachtokat. Usmanov saját hajóját március elején foglalták le Németországban. A brit kormány szerint az oligarcha a testvérei között dobta szét az ingóságait, ezért kerültek ők is az angol és EU-s szankciók kereszttüzébe.

Az Európai Unió szerint Usmanov jelentős vagyont ruházott át a testvéreire, például egy 3 millió dolláros egyszeri ajándékot, valamint több svájci bankszámlát, amin összesen többszáz millió dollár van.

A hajó épp javítás alatt áll – Fotó: Markus Scholz / DPA / AFP
A hajó épp javítás alatt áll – Fotó: Markus Scholz / DPA / AFP

A 15917 tonnás Dilbar bruttó tömege miatt a legnagyobb a világon. Normál esetben 96 fős a legénysége, és 12 lakosztályában 24 utast tud fogadni. Van rajta egy 25 méteres beltéri medence, szauna, masszázsszoba és mozi is, valamint két helikopter-leszállóhely. A hajó épp komoly javításokon esett át a hamburgi kikötőben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!