Putyin: Oroszország még idén felbocsát egy holdszondát

2022. április 12. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország új generációs szállító űrhajót és az atomenergia űrbeli felhasználására szolgáló technológiákat fog kifejleszteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden. A belarusz elnökkel, Alekszandr Lukasenkóval a távol-keleti Vosztocsnij űrrepülőtéren tartott találkozóján Putyin emlékeztetett a szovjet űrkutatási sikerekre, és kijelentette, hogy „semmilyen szankció nem állíthatja meg Oroszország fejlődését”.

Vlagyimir Putyin, Alekszandr Lukasenko és Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője 2022. április 12-én, Vosztocsnijban – Fotó: Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin, Alekszandr Lukasenko és Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője 2022. április 12-én, Vosztocsnijban – Fotó: Sputnik / Reuters

Putyin azt is mondta, hogy Oroszország még idén felbocsát egy holdszondát – a Luna-25-öt –, és elmélyíti az együttműködést Belarusszal az űrinfrastruktúra és az űrtechnológia terén. „Oroszország együtt fog működni Belarusszal az infrastruktúra fejlesztésén, amely garantálja az országok független hozzáférését az űrhöz” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy felkérte az orosz űrügynökséget, a Roszkozmoszt, hogy képezzenek ki egy belarusz űrhajóst, aki majd egy orosz űrhajón fog repülni.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!