Putyin szerint zsákutcába jutottak a tárgyalások, kamunak tartja a bucsai mészárlást

2022. április 12. – 07:31

frissítve

Putyin szerint zsákutcába jutottak a tárgyalások, kamunak tartja a bucsai mészárlást
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Vosztocsnij kozmodromban tett látogatása során kedden – Fotó: Yevgeny BIYATOV / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere azt mondta egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a hatóságok eddig 403 olyan ember holttestét találták meg a városban, akiket feltehetően az orosz erők öltek meg a terület megszállása során.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Moszkvában mosolyogva fogadnak minden olyan új szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat. Az ukrán elnök esti videóüzenetében megismételte, az Európai Unió hatodik szankciós csomagjának Ukrajna szerint mindenképpen tartalmaznia kell az orosz energiahordozók importjának teljes leállítását, és az összes orosz pénzintézet elszigetelését a nemzetközi pénzpiacoktól.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy szerinte Oroszországnak „nem volt más választása”, mint hogy katonai műveletet indítson Ukrajna ellen.
  • Putyin szerint a Szovjetuniót is elszigetelték annak idején, mégis elsőként jutott az űrbe. „Oroszországnak nem áll szándékában elszigetelődni” – mondta.
  • Több mint tízezer civil halhatott meg Mariupolban a polgármester, Vadim Bojcsenko szerint, a holttestek beborítják az utcákat – mondta.
  • Franciaország újabb hat orosz diplomatát utasított ki, akiket kémkedéssel gyanúsítanak. Európa már közel 20 országa utasított ki a háború kirobbanása óta ilyen okból orosz kémeket, Magyarországon nincs szó ilyesmiről.
  • A brit külügyminiszter szerint az oroszok vegyi anyagokat használhattak Mariupol lakosai ellen, a Pentagon azonban erre nem talált bizonyítékot.
  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat elfogta a házi őrizetéből meglépett Viktor Medvedcsuk oroszbarát oligarchát, parlamenti képviselőt, egyben Vlagyimir Putyin komáját.
  • Az amerikai kormányzati szereplők közül Joe Biden volt az első, aki egy iowai beszédében, majd azt követően újságíróknak is a nemzetközi jogi súllyal bíró „népirtás” kifejezést használta az orosz invázióra.

Körülbelül 4,8 millió gyereknek kellett elhagynia az otthonát Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta – közölte az ENSZ gyermekjogi szervezete. Ukrajna ENSZ-nagykövete, Szergej Kiszliczja azt állította, hogy Oroszország több mint 121 ezer gyereket vitt el Ukrajnából, és az orosz parlament egy törvénytervezetet dolgozott ki annak érdekében, hogy leegyszerűsítsék és felgyorsítsák az Ukrajnából elhozott árvák örökbefogadását. A legtöbb gyereket az ostromlott Mariupolból vitték el Oroszországba, az ukrán ENSZ-nagykövet szerint.

(Sky)

Több mint tízezer civil halhatott meg az ukrajnai Mariupol kikötővárosban – közölte a város polgármestere. Vadim Bojcsenko az AP-nek adott interjújában arról beszélt, a halálos áldozatok száma összesen meghaladhatja a húszezret. A holttestek beborítják az utcákat – mondta. Bojcsenko azzal is vádolta az orosz erőket, hogy hetek óta akadályozzák a városba tartó humanitárius konvojok bejutását, és megpróbálják eltitkolni a külvilág elől a vérengzést.

Egy mariupoli lakos egy pincében húzta meg magát – Fotó: ILYA PITALEV / SPUTNIK VIA AFP
Egy mariupoli lakos egy pincében húzta meg magát – Fotó: ILYA PITALEV / SPUTNIK VIA AFP

A polgármester megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint az orosz erők mobil krematóriumot vittek Mariupolba, hogy gyorsan el tudják tüntetni az ostromnak áldozatul esők holttestét. Bojcsenko szerint az orosz erők sok holttestet egy nagy bevásárlóközpontba vittek, ahol hűtőszekrények is vannak. Az ostromlott kikötővárost védő ukrán erők közölték, hogy a lőszereik kifogyóban vannak. Mariupol hamarosan orosz kézre kerülhet.

(Guardian)

Oroszország először megpróbálja átvenni Mariupol ellenőrzését, aztán fordul rá a donyecki régióra nagyobb erőkkel – közölte az ukrán hadsereg. Ukrajna legfrissebb, ma reggel kiadott műveleti jelentése szerint az ukrán katonák az elmúlt 24 órában hat orosz támadást hiúsítottak meg Donyeckben és Luhanszkban. Harkiv továbbra is részben be van kerítve.

(Guardian)

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma találkozik Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet és a nyugati szankciókat.

Lukasenko ragaszkodott ahhoz, hogy Belaruszt be kell vonni az ukrajnai konfliktus megoldását célzó tárgyalásokba, és azt is mondta, hogy igazságtalanul bélyegezték meg őket „az agresszor cinkosának”. Ugyanakkor több tízezer orosz katona Belaruszból támadta meg Ukrajnát, például az egyelőre sikertelen, Kijev elleni offenzíva is onnan indult. Hétfői hír, hogy megint komoly mennyiségű orosz fegyvert szállítanak Belaruszba.

Lukasenko kedden kora reggel érkezett meg az orosz távol-keleti Amur régióba, ahol egy orosz űrrepülőtéren találkozik Putyinnal.

(Guardian)

Jeruzsálemben kerülhet sor júniusban a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és a moszkvai ortodox pátriárka, Kirill találkozójára, mely a béke elősegítését kívánja szolgálni – erősítette meg a TV2000, az olasz katolikus püspöki kar (CEI) televíziós csatornája.

Az MTI szemléje szerint a találkozó előkészítése már folyamatban van. A két egyházi vezető március 16-án videó-összeköttetésben beszélt egymással. Kirill pátriárka nyíltan Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját támogatja. Az MTI valamiért nem említette, hogy a 75 éves Kirill korábban KGB-s volt, hasonlóan Putyinhoz. A pátriárka Vlagyimir Putyin szövetségese, és korábban elutasította, hogy elítélje Ukrajna lerohanását, gonosz erőknek nevezte Oroszország ukrán ellenfeleit. Szerinte azok az erők felelősek a „konfliktusért”, amelyek Oroszországot nyíltan ellenségként kezelik.

Isten, haza, atomcsapás című publicisztikájában Buda Péter nemzetbiztonsági és külpolitikai szakértő nemrég arról írt a Telexen, hogy az orosz legfőbb egyházi vezető azzal vette védelmébe az Ukrajna elleni katonai agressziót, hogy arra az ortodox Oroszország gyengítésével szembeni nyugati kísérletek meghiúsítása miatt van szükség. A Putyin által is támogatott nukleáris ortodoxia doktrínájának lényege pedig az, hogy Oroszország ortodox jellegének megőrzéséhez erős nukleáris hatalomnak, míg ahhoz, hogy megőrizhesse nukleáris státuszát, ortodoxnak kell lennie.

Kirill pátriárka – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Kirill pátriárka – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este is közzétett egy rövid beszédet a Facebook-oldalán. Ebben többek között arról beszélt, hogy az Európai Unió most kezdte el az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag megvitatását.

Itt az ideje, hogy ez a csomag olyan legyen, hogy az orosz fél részéről többé egy szót se lehessen hallani a tömegpusztító fegyverek bevetéséről. Az Oroszország elleni olajembargó kötelező. Moszkvában mosolyogva fogadnak minden olyan új szankciócsomagot, amely nem érinti az olajat"

– mondta az ukrán elnök. A beszédről ebben a cikkben írtunk bővebben.

  • Karl Nehammer osztrák kancellár szerint egyenes, nyílt és nehéz volt a Vlagyimir Putyinnal folytatott hétfői tárgyalása. Nehammer a találkozó után nyilvánvalónak látja, hogy az orosz erők súlyos támadásra készülnek Kelet-Ukrajnában.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy biztosan nem függesztik fel a katonai műveleteket a orosz-ukrán tárgyalások következő fordulójáig.
  • Elindult Lengyelországba a Buneswehr első repülőjárata, amivel sérült ukrán civileket szállítanak majd németországi kezelésre.
  • Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy hétfőn összesen 4354 embert evakuáltak a humanitárius folyosókon keresztül.
  • Nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról, ugyanakkor a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán”.
  • Az olasz hatóságok lefoglalták a volt Forma-1-es pilóta Nyikita Mazepin és apja 100 millió eurót érő szardíniai villáját.
  • Franciaország újabb hat orosz diplomatát utasított ki, akiket kémkedéssel gyanúsítanak.
  • A Világbank legfrissebb jelentése szerint Ukrajna gazdasága idén várhatóan 45,1 százalékkal zsugorodik.
  • A Die Weltnél dolgozik tovább Maria Ovszjannyikova orosz újságíró, aki korábban háborúellenes táblát mutatott fel az orosz állami tévécsatorna élő hírműsorában.
  • Moszkvában őrizetbe vették Putyin egyik ismert kritikusát, Vlagyimir Kara-Murzát.

Napi képes összefoglalónkat itt tekintheti meg.

Helyi lakos a Kijev melletti Bucsában – Fotó: Huszti István / Telex
Helyi lakos a Kijev melletti Bucsában – Fotó: Huszti István / Telex

Az előző napi, hétfői percről-percre tudósításunkat itt lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!