Az osztrák kancellár „szemtől szemben” meg akarja mondani Putyinnak „az igazságot a háborúról”

2022. április 11. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák kancellár úgy tervezi, hogy „szemtől szemben” megmondja Vlagyimir Putyinnak az „igazságot a háborúról” – írja a CNN.

A kancellár hétfőn Moszkvában találkozik majd az orosz elnökkel, ő lesz az első EU-s vezető, aki a háború kitörése óta tárgyal Putyinnal. Nehammer vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben.

Nehammer vasárnapi találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters
Nehammer vasárnapi találkozója Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint fontos, hogy valaki elmondja Putyinnak „a valóságot, hogy erkölcsi szinten már elveszítette a háborút”. Schallenberg szerint semmilyen lehetőséget nem szabad elszalasztani arra, hogy az ukrajnai humanitárius helyzetről beszéljenek Putyinnal, aki nem lát túl a Kreml falain.

Az osztrák kancellár látogatása azért is jelentős, mert Ausztria semleges státuszt képvisel, nem tagja a NATO-nak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába. Küldött viszont humanitárius segélyt és védőeszközöket, például sisakokat az ukrán civileknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!