Zelenszkij: Mindig is a világ legbátrabbjai voltunk. Ukránnak lenni annyit tesz: légy bátor

2022. április 8. – 03:29

frissítve

Zelenszkij: Mindig is a világ legbátrabbjai voltunk. Ukránnak lenni annyit tesz: légy bátor
Volodimir Zelenszkij a csütörtökön késő este közzétett beszédében – Fotó: President of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna elleni háború 43. napja után is közzétette éjjeli beszédét Volodimir Zelenszkij: az ukrán elnök arról beszélt, hogy a háború megmutatta „rólunk is, Oroszországról is, és igazából az egész világról is, hogy milyen valójában”.

„Mi mindig is bátrak voltunk, a világ legbátrabbjai, ebben biztos vagyok. Mert mégis ki merné megtenni azt, amit mi, ukránok megtettünk? Kinek lett volna bátorsága folyamatosan harcolni az önkény minden formája ellen, hogy megvédje a szabadságot? Minden választáson, a forradalmainkban, és a háborúban” – mondta Zelenszkij –

„Kinek lett volna bátorsága felvenni a harcot az oroszok ellen földön, vízen, levegőben? Kinek lett volna bátorsága fegyvertelenül beállni az orosz páncélozott járművek elé azokon a területeken, melyeket ideiglenesen megszálltak?”

Az ukrán elnök büszke arra, hogy meg merték mondani a világ vezetőinek: legyenek ők is „egy kicsit ukránok, egy kicsit bátrak”: „Igazából ez a mi brandünk. Ez mutatja meg azt, kik is vagyunk. Ukránnak lenni annyit tesz: légy bátor. Ha mindenkiben lenne legalább tizedannyi bátorság, mint bennünk, ukránokban, akkor semmi sem fenyegethetné a nemzetközi jogot, semmi sem fenyegethetné a nemzetek szabadságát.”

A legerősebb szankció a fegyverszállítás

Zelenszkij ezután arról beszélt, terjeszteniük kell a bátorságot világszerte, hogy „megtanítsuk a világot arra, legyenek bátrak – nem is kicsit, hanem nagyon, mint mi, ukránok”. Ennek a „különleges nemzetközi kampánynak” a része az ellenállásuk is Oroszországgal szemben, és bár látszanak ennek eredményei a szankciókban, de ezek nem elégségesek:

„Megpróbálják meggyőzni magukat arról, hogy már meglépték, amit meg kellett lépni, és elég intézkedést hoztak. De ha százszázalékosan működnének ezek a szankciók, akkor nem kéne elmagyarázniuk, miért fontosak ezek. Ezért hangsúlyozom: még több és még erőteljesebb szankcióra van szükség, és bátran meg kell hozni ezeket a döntéseket. Bátran és hatékonyan”

– üzente Zelenszkij a világ vezetőinek. Szerinte a legerősebb szankció Oroszországgal szemben az, ha fegyvereket küldenek Ukrajnának.

Az elnök ezután háláját fejezte ki azon államok felé, akik megszavazták az ENSZ Közgyűlésében, hogy függesszék fel Oroszország tagságát a szervezet Emberi Jogi Tanácsában. „Oroszországnak már jó ideje köze sem volt az emberi jogokhoz. Talán egyszer majd megváltozik a helyzet. De most az orosz állam és az orosz hadsereg jelenti bolygónkon a legnagyobb fenyegetést a szabadságra, a biztonságra, és az emberi jogokra.”

Erre egyértelmű bizonyíték szerinte mindaz, ami Bucsában történt – és ahogy takarítják el a romokat a másik Kijev környéki településen, Borogyankában, úgy derül ki az elnök szerint, hogy ott az orosz megszállók még több áldozatot szedtek. „Mi történik majd akkor, ha a világ megismeri a teljes igazságot arról, mit tett az orosz hadsereg Mariupolban? Amit a világ látott Bucsában és Kijev környékének más településein az oroszok kivonulása után, ott az megismétlődött szinte minden utcában. Ugyanaz a kegyetlenség, ugyanazok a förtelmes gaztettek.”

Elkerülhetetlen a felelősségre vonás

Zelenszkij ezután arról beszélt, egyre több információjuk van arról, hogy „az orosz propagandisták” arra készülnek, hogy a bucsai mészárláshoz hasonló képekkel sokkolják az embereket Mariupolból – úgy bemutatva az áldozatokat, mintha „azokat nem az orosz hadsereg, hanem a város ukrán védői ölték volna meg”. „Ehhez a megszállók az utcáról gyűjtik be a holttesteket, hogy majd a propaganda megrendezett képeinek megfelelve mutassák be máshol azokat.

Olyan megszállókkal van dolgunk, akikben már semmi emberség nincs. Saját mészárlásuk igazolásához megölt embereket mutogatnak dekorációként, a propaganda eszközeként. Ez önmagában háborús bűn, amiért minden propagandistát felelősségre vonnak majd”

– mondta az ukrán elnök. Hozzátette, egyre több ország támogatja az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök „teljes és transzparens kivizsgálását”: „Minden gyilkossági ügyet fel fognak fedni. Minden emberkínzót meg fognak találni. Minden erőszakolót és fosztogatót azonosítani fognak. Elkerülhetetlen a felelősségre vonás.”

Csütörtökön is felszólalt videóüzenetben két ország parlamentjében Zelenszkij: Görögország és Ciprus választott képviselőinek is megköszönte a két ország támogatását, és hogy kiállnak az európai egység mellett, de arra kérte őket, tegyenek többet Ukrajna győzelméért. Az ukrán elnök hozzátette, pénteken a finn parlamentben fog videón keresztül felszólalni.

A beszéd végén hálálkodott Törökország, Litvánia és Szlovénia felé, hogy visszahelyezték nagykövetségük központját Kijevbe:

„A külföldi diplomáciai missziók kijevi jelenléte a nagykövetségek normál működése, és egyértelmű jelzés az agresszor felé, hogy Kijev a fővárosunk: nem egy vidéki orosz város, hanem az ukrán főváros.”

Beszámolt Zelenszkij arról is, hogy látják, hogyan mozognak az oroszok egyre intenzívebben a Donyec-medencében: „Mindent látunk, az ellenség minden lépését elemezzük, és válaszolni is fogunk. Keményen.” Végül elmondta, hogy az ukrán védelmi erők 344 katonája kapott kitüntetést ezen a napon, közülük öt embert Ukrajna Hősévé tüntettek ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!