Zelenszkij: Mindig is a világ legbátrabbjai voltunk. Ukránnak lenni annyit tesz: légy bátor

2022. április 8. – 03:29

frissítve

Zelenszkij: Mindig is a világ legbátrabbjai voltunk. Ukránnak lenni annyit tesz: légy bátor
Volodimir Zelenszkij a csütörtökön késő este közzétett beszédében – Fotó: President of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajna elleni háború 43. napja után is közzétette éjjeli beszédét Volodimir Zelenszkij: az ukrán elnök arról beszélt, hogy a háború megmutatta „rólunk is, Oroszországról is, és igazából az egész világról is, hogy milyen valójában”.

„Mi mindig is bátrak voltunk, a világ legbátrabbjai, ebben biztos vagyok. Mert mégis ki merné megtenni azt, amit mi, ukránok megtettünk? Kinek lett volna bátorsága folyamatosan harcolni az önkény minden formája ellen, hogy megvédje a szabadságot? Minden választáson, a forradalmainkban, és a háborúban” – mondta Zelenszkij –

„Kinek lett volna bátorsága felvenni a harcot az oroszok ellen földön, vízen, levegőben? Kinek lett volna bátorsága fegyvertelenül beállni az orosz páncélozott járművek elé azokon a területeken, melyeket ideiglenesen megszálltak?”

Az ukrán elnök büszke arra, hogy meg merték mondani a világ vezetőinek: legyenek ők is „egy kicsit ukránok, egy kicsit bátrak”: „Igazából ez a mi brandünk. Ez mutatja meg azt, kik is vagyunk. Ukránnak lenni annyit tesz: légy bátor. Ha mindenkiben lenne legalább tizedannyi bátorság, mint bennünk, ukránokban, akkor semmi sem fenyegethetné a nemzetközi jogot, semmi sem fenyegethetné a nemzetek szabadságát.”

A legerősebb szankció a fegyverszállítás

Zelenszkij ezután arról beszélt, terjeszteniük kell a bátorságot világszerte, hogy „megtanítsuk a világot arra, legyenek bátrak – nem is kicsit, hanem nagyon, mint mi, ukránok”. Ennek a „különleges nemzetközi kampánynak” a része az ellenállásuk is Oroszországgal szemben, és bár látszanak ennek eredményei a szankciókban, de ezek nem elégségesek:

„Megpróbálják meggyőzni magukat arról, hogy már meglépték, amit meg kellett lépni, és elég intézkedést hoztak. De ha százszázalékosan működnének ezek a szankciók, akkor nem kéne elmagyarázniuk, miért fontosak ezek. Ezért hangsúlyozom: még több és még erőteljesebb szankcióra van szükség, és bátran meg kell hozni ezeket a döntéseket. Bátran és hatékonyan”

– üzente Zelenszkij a világ vezetőinek. Szerinte a legerősebb szankció Oroszországgal szemben az, ha fegyvereket küldenek Ukrajnának.

Az elnök ezután háláját fejezte ki azon államok felé, akik megszavazták az ENSZ Közgyűlésében, hogy függesszék fel Oroszország tagságát a szervezet Emberi Jogi Tanácsában. „Oroszországnak már jó ideje köze sem volt az emberi jogokhoz. Talán egyszer majd megváltozik a helyzet. De most az orosz állam és az orosz hadsereg jelenti bolygónkon a legnagyobb fenyegetést a szabadságra, a biztonságra, és az emberi jogokra.”

Erre egyértelmű bizonyíték szerinte mindaz, ami Bucsában történt – és ahogy takarítják el a romokat a másik Kijev környéki településen, Borogyankában, úgy derül ki az elnök szerint, hogy ott az orosz megszállók még több áldozatot szedtek. „Mi történik majd akkor, ha a világ megismeri a teljes igazságot arról, mit tett az orosz hadsereg Mariupolban? Amit a világ látott Bucsában és Kijev környékének más településein az oroszok kivonulása után, ott az megismétlődött szinte minden utcában. Ugyanaz a kegyetlenség, ugyanazok a förtelmes gaztettek.”

Elkerülhetetlen a felelősségre vonás

Zelenszkij ezután arról beszélt, egyre több információjuk van arról, hogy „az orosz propagandisták” arra készülnek, hogy a bucsai mészárláshoz hasonló képekkel sokkolják az embereket Mariupolból – úgy bemutatva az áldozatokat, mintha „azokat nem az orosz hadsereg, hanem a város ukrán védői ölték volna meg”. „Ehhez a megszállók az utcáról gyűjtik be a holttesteket, hogy majd a propaganda megrendezett képeinek megfelelve mutassák be máshol azokat.

Olyan megszállókkal van dolgunk, akikben már semmi emberség nincs. Saját mészárlásuk igazolásához megölt embereket mutogatnak dekorációként, a propaganda eszközeként. Ez önmagában háborús bűn, amiért minden propagandistát felelősségre vonnak majd”

– mondta az ukrán elnök. Hozzátette, egyre több ország támogatja az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök „teljes és transzparens kivizsgálását”: „Minden gyilkossági ügyet fel fognak fedni. Minden emberkínzót meg fognak találni. Minden erőszakolót és fosztogatót azonosítani fognak. Elkerülhetetlen a felelősségre vonás.”

Csütörtökön is felszólalt videóüzenetben két ország parlamentjében Zelenszkij: Görögország és Ciprus választott képviselőinek is megköszönte a két ország támogatását, és hogy kiállnak az európai egység mellett, de arra kérte őket, tegyenek többet Ukrajna győzelméért. Az ukrán elnök hozzátette, pénteken a finn parlamentben fog videón keresztül felszólalni.

A beszéd végén hálálkodott Törökország, Litvánia és Szlovénia felé, hogy visszahelyezték nagykövetségük központját Kijevbe:

„A külföldi diplomáciai missziók kijevi jelenléte a nagykövetségek normál működése, és egyértelmű jelzés az agresszor felé, hogy Kijev a fővárosunk: nem egy vidéki orosz város, hanem az ukrán főváros.”

Beszámolt Zelenszkij arról is, hogy látják, hogyan mozognak az oroszok egyre intenzívebben a Donyec-medencében: „Mindent látunk, az ellenség minden lépését elemezzük, és válaszolni is fogunk. Keményen.” Végül elmondta, hogy az ukrán védelmi erők 344 katonája kapott kitüntetést ezen a napon, közülük öt embert Ukrajna Hősévé tüntettek ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!