Mariupol polgármestere: Az oroszok haláltáborrá változtatták a városomat

2022. április 6. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szerint továbbra is „szörnyű a humanitárius helyzet a városban, szinte megállás nélkül folytatódnak az orosz légicsapások”. Bojcsenko a BBC-nek azt mondta, Oroszország csak kedden több mint 100 rakétát lőtt ki a városra.

Az orosz-párti Donyecki Köztársaság katonái halottakat szednek össze Mariupolban 2022. április 4-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Az orosz-párti Donyecki Köztársaság katonái halottakat szednek össze Mariupolban 2022. április 4-én – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A polgármester már nincs Mariupolban, de folyamatosan információkat kap. A városi tanács becslése szerint a város épületeinek 90%-a megsemmisült a támadások során, egyharmadukat helyre sem lehet hozni. Legalább 120 ezer lakos maradt Mariupolban, akiknek az evakuálása rendre kudarcot vall, a orosz blokád miatt pedig élelmiszerhez is alig jutnak.

Arról is beszélt a polgármester, hogy a városban folyamatos háborús bűnöket követnek el az oroszok: „a városomat haláltáborrá tették és sajnos egyre kísértetiesebben hasonlít az egész Auschwitzhoz vagy Majdanekhez”.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!