Az orosz állami média szerint az ukránok civilek legyilkolására készülnek Herszon közelében

2022. április 6. – 06:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami Ria Novosztyi egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állítja, hogy ukrán diverzánsok civilek legyilkolására készülnek Herszon megyében, hogy aztán azt az orosz félre foghassák.

Herszon megye nagy része az Oroszország által indított Ukrajna elleni háborúban február 24. után hamar orosz megszállás alá került – ide délről, a még 2014-ben megszállt és elcsatolt Krím félsziget felől nyomultak be –, de központjában, a békeidőben 300 ezres Herszonban így is tiltakozó tüntetések sokasága volt, ahol fegyvertelen civilek vonultak az orosz páncélosok közé. Idővel az orosz hadsereg fegyverrel támadt a tüntetőkre.

Az orosz állami hírügynökség név szerint megnevez két ukrán diverzánst, akik lakóházakat aknáznak alá – az oroszok által megszállt térségben –, hogy növeljék a civil áldozatok számát, kompromittálva ezzel az orosz felet.

A háború és az orosz megszállás a Ria Novosztyi hírében a következőképp néz ki:

„Az orosz erők az Ukrajna demilitarizációjára irányuló különleges műveletben ellenőrzése alá vonták Herszon megyét az ország déli részén. Később Herszon és Zaporozsje megyében, amelyek orosz katonai ellenőrzés alatt vannak, megkezdődött a katona-polgári kormányzás kiépítése, elindulhatott az orosz televízió sugárzása, és a lakosság széles körben használja az orosz rubelt az elszámolásokban. Oroszország február 24-én kezdte meg a katonai műveletet. Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy a művelet célja az emberek védelme, akik az elmúlt nyolc évben népirtásnak voltak kitéve a kijevi rezsim részéről.”

Az orosz hadsereg a közelmúltban több Kijev környéki településről visszavonult. A fővárostól északnyugatra fekvő Bucsában az ukrán fél civil holttestek százaira bukkant, többen hátrakötözött kézzel feküdtek az utcákon. Az orosz fél tagadja, hogy köze lenne a civilek lemészárlásához. A történtekről és itt olvashat bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!