Mészárlásnak nevezte a Bucsában történteket az Európai Tanács elnöke, újabb szankciókat helyezett kilátásba

2022. április 3. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra kérte a világot, hogy reagáljanak a Kijev melletti Bucsa városában történt mészárlásra. „Az oroszok célja, hogy minél több ukrán állampolgárt likvidáljanak” – írta Twitter-bejegyzésében, és felszólította a világ leggazdagabb országait tömörítő G7-csoportot, hogy válaszul szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén a „mészárlás” szót használta a Bucsából érkező képek leírására. Michel szerint az EU válaszul szankciókat fog bevezetni, és segít felhasználható bizonyítékokat gyűjteni a Nemzetközi Bíróságnak.

Lizz Truss brit külügyminiszter szerint „háborús bűnökként kell kivizsgálni” a civilek elleni támadásokat Ukrajnában. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia teljes mértékben támogatni fogja a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatait. „Ahogy az orosz csapatok visszavonulásra kényszerülnek, egyre több bizonyítékot látunk a megszálló erők által elkövetett megdöbbentő cselekményekre olyan városokban, mint Irpiny és Bucsa” – mondta Truss.

Oroszország korábban tagadta, hogy civileket vettek volna célba az általuk csak „különleges katonai műveletként” körülírt ukrajnai háborúban, és visszautasították a háborús bűnök vádját.

(BBC, Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!