Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok

2022. április 3. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Képek és videók jelentek meg a Kijev melletti Bucsa város utcáin holtan fekvő ukrán civilekről. A város lakói szerint az embereket az orosz katonák ölték meg. Oroszország nem kommentálta ezeket az állításokat. (A Kyiv Independent megrázó képeket közölt a városból.)

A Sky News ellenőrizte és beazonosította két videó helyszínét, amelyek valóban az ukrán fővárostól északnyugatra fekvő Bucsában készültek. Az egyik videón legalább hét holttest látható az úton és a járdán. A Reuters hírügynökség jelentése szerint egy templom területén lévő tömegsír még mindig nyitva volt, amikor az oroszok elhagyták a várost. A földből emberi testrészek látszódtak ki.

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok.

A jelenetek azután kerültek napvilágra, hogy az orosz csapatok kivonultak a Kijev körüli területekről, és az ukrán erők több mint öthetes harcok után visszaszerezték az ellenőrzést a térség több mint 30 városa és faluja felett.

Egy ukrán katona mobiltelefonjával filmez egy megsemmisült orosz tankot és páncélozott járműveket Bucsában 2022. április 2-án – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Egy ukrán katona mobiltelefonjával filmez egy megsemmisült orosz tankot és páncélozott járműveket Bucsában 2022. április 2-án – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Egy bucsai lakos az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Ezek az emberek csak sétáltak, és ők (az orosz katonák) minden ok nélkül lelőtték őket. Bumm!” Az egyik áldozat az úton feküdt, néhány méterre egy Vaszilij nevű férfi kapujától. Vaszilij a Reutersnek azt mondta, hogy a halott férfi a barátja és fia keresztapja volt. A Reuters beszámolója szerint néhány embert a kerékpárjukon lőttek le, mások bevásárlószatyrokat szorongattak kezükben, és egyikük sem viselt katonai egyenruhát. Néhányan már napok, ha nem hetek óta halottak voltak – tették hozzá a helyi lakosok.

(Sky News)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!