Az ukránok visszaszerezték az ellenőrzést Pripjatyban

2022. április 3. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán erők visszaszerezték az ellenőrzést Pripjaty városa és az ukrán–belarusz határvidék egy része fölött – írta az Ukrán Fegyveres Erők Twitter-oldala. Pripjaty az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta egy elhagyatott szellemváros. Az ukrán fegyveres erők vezérkara megosztott egy képet, amelyen egy katona ukrán zászlót emel a magasba a csernobili atomerőmű előtt.

Az orosz erők az invázió elején átvették az ellenőrzést az erőmű és környéke fölött, de a héten kivonultak ebből a zónából, és hivatalosan visszaadták a terület ellenőrzését az ukrán személyzetnek – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat azt állította, hogy az orosz csapatok azért vonultak vissza ilyen gyorsan, mert sugárbetegségben szenvedtek a szennyezett talajon végzett árokásástól, ugyanakkor ezt az állítást az oroszok nem erősítették meg.

(Sky News)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!