Az ukránok visszaszerezték az ellenőrzést Pripjatyban

2022. április 3. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán erők visszaszerezték az ellenőrzést Pripjaty városa és az ukrán–belarusz határvidék egy része fölött – írta az Ukrán Fegyveres Erők Twitter-oldala. Pripjaty az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta egy elhagyatott szellemváros. Az ukrán fegyveres erők vezérkara megosztott egy képet, amelyen egy katona ukrán zászlót emel a magasba a csernobili atomerőmű előtt.

Az orosz erők az invázió elején átvették az ellenőrzést az erőmű és környéke fölött, de a héten kivonultak ebből a zónából, és hivatalosan visszaadták a terület ellenőrzését az ukrán személyzetnek – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat azt állította, hogy az orosz csapatok azért vonultak vissza ilyen gyorsan, mert sugárbetegségben szenvedtek a szennyezett talajon végzett árokásástól, ugyanakkor ezt az állítást az oroszok nem erősítették meg.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!