Biden: Bár Putyin elszámolta magát, hosszúra nyúlhat a szabadságért vívott harc

2022. március 26. – 21:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ne féljetek!” – kezdte beszédét egy II. János Pál pápa idézettel Joe Biden amerikai elnök szombat este, Varsóban. Az amerikai elnök lengyelországi látogatása alatt beszélt hosszabban az orosz-ukrán háborúról. Több ponton is a hidegháborúval állította párhuzamba a konfliktust, és történelmi példákat hozott fel a szabadságért vívott harcokról.

Biden arról beszélt kommunizmus és a Nyugat közötti hidegháborús konfliktus a „szabadság és az elnyomás közötti küzdelem volt”. „De a legsötétebb pillanatokban történik a legnagyobb előrelépés” – mondta, a berlini fal 1989-es lebontására is utalva. Beszédében felhozta az 1956-os forradalmat és Magyarországot, az 1950-ben történt lengyel forradalmat és az 1968-as prágai tavaszt is.

„A szovjet tankok leverték a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás addig tartott, míg végül 1989-ben leomlott a berlini fal és a szovjet uralom összes fala. Elestek, és a nép győzött. A demokráciáért folytatott harc azonban nem zárulhatott le a hidegháború végével”

mondta Biden. Szerinte az elmúlt harminc évben az autokrácia erői újjáéledtek szerte a világon. Ezek a rendszerek semmibe veszik a jogállamiságot, a demokratikus szabadságot, és az igazságot – jelentette ki, hozzátéve, hogy Oroszország megfojtotta a demokráciát, és hogy Putyin narratívája, hogy „nácimentesíti” Ukrajnát, obszcén.

„Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”

jelentette ki Biden Putyinnal kapcsolatban.

A Kreml azonnal reagált Biden kijelentésére. „Ezt nem Biden dönti el. Erről csak Oroszország lakossága dönthet” – mondta Dimitrij Peszkov, orosz kormányszóvivő.

Biden kijelentését a beszéde után a Fehér Ház nagyon hamar korrigálta. „Az elnök mondanivalója az volt, hogy Putyin nem gyakorolhatja a hatalmat szomszédai vagy a régió felett. Nem Putyin oroszországi hatalmáról vagy a rendszerváltásról beszélt” – mondta a CNN-nek Fehér Ház egyik illetékese.

Biden azt is mondta: nem akarja elhinni, hogy a hétköznapi orosz emberek támogatják a háborút, ami szerinte nem méltó hozzájuk. Ukrajna megszállása nem egy nagy nemzet tette volt – mondta. Leszögezte viszont, hogy nem viszonyul ellenségesen az orosz emberekhez. A NATO-val kapcsolatban kijelentette, hogy egy védekezésre felállt szövetségről van szó, és soha nem törekedtek arra, hogy Oroszországot megtámadják.

Az Ukrajnában zajló konfliktus jövőjével kapcsolatban Biden nem volt derűlátó. Arról beszélt, hogy a jelenlegi ukrajnai háború nem fog gyorsan véget érni, hozzátéve, hogy az embereknek meg kell acélozniuk magukat a hosszúra nyúló küzdelemhez. Figyelmeztette Putyint, hogy egy ujjnyira sem teheti be a lábát a NATO területére.

Világosan kimondta viszont, hogy szerinte a pénzügyi megszorítás az egyetlen, amely arra készteti Moszkvát, hogy irányt váltson. A szankciók mellett Oroszország helyzetét nehezítheti, hogy az értelmiség, és a szakértők elvándorolnak majd az országból – tette hozzá.

Biden arról is beszélt, hogy a mostani háború „stratégiai kudarc volt Oroszország számára”, és hogy azzal, hogy Putyin elszámolta az ukrán válaszreakció mértékét, megmutatta, hogy nem tanult a történelemből. A háború visszavezeti Oroszországot a 19. századba, és Európának „el kell vetnie az orosz fosszilis energiától való függőségét” – mondta.

Biden azt is kijelentette, hogy a világ összes demokráciája kötelessége segíteni Ukrajnát. „Veletek állunk, és kész” – üzente az ukránoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!