Molinón az ikonikus kép a várandós nőről, Biden Lengyelországban – az ukrajnai háború harmincadik napja képekben

2022. március 25. – 23:33

frissítve

Molinón az ikonikus kép a várandós nőről, Biden Lengyelországban – az ukrajnai háború harmincadik napja képekben
Ukrán fegyveres egy égő raktár közelében Kijevben – Fotó: Fadel Senna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken nem történt komolyabb esemény az orosz–ukrán háborúban, beszélni azonban így is van miről. Volodimir Zelenszkij csütörtök esti beszédében kemény szavakkal üzent Magyarországnak, melyre délelőtt reagált Orbán Viktor és Márki-Zay Péter is. Az ukrán külügy később közölte, hogy Szijjártó Péter az orosz tisztviselőkhöz hasonlóan kommunikál, Szijjártó ezután Zelenszkij stílusát bírálta. Orbán politikája erős kritikát kapott Csehországból és Lengyelországból is. A diplomáciai vonalon maradva Joe Bident lehet még kiemelni, aki a csütörtöki NATO- és G7-csúcs után pénteken Lengyelországba utazott.

Ezen túl a legfontosabb történés egyértelműen az volt, hogy Oroszország bejelentette, a katonai művelet első fázisát „nagyrészt befejezettnek” tekinti Ukrajnában, és most a Donyec-medence „felszabadítására” koncentrálnak majd. Ugyanezen a tájékoztatón Oroszország 1351 katonájának halálát ismerte el. Végezetül pedig érdemes megemlíteni, hogy bár napközben voltak olyan hírek, hogy jól haladtak a béketárgyalások, Ukrajna este lehűtötte a kedélyeket, és közölte, hogy egyáltalán nem.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Tűz világítja meg az eget Harkivban csütörtökről péntekre virradó éjjel.

Az oroszok folytatták Harkiv ágyúzását pénteken, és egy humanitárius segélypontra is csapást mértek.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Tüzérségi támadás után lángoló épületek Harkivban. A helyi rendőrség szerint négy civil meghalt és többen megsebesültek, miután orosz csapás ért egy egészségügyi központot a városban, amit az orosz erők sikertelenül próbálnak bekeríteni, elemzők szerint kevés a lőszerük.

Fotó: Petras Malukas / AFP
Fotó: Petras Malukas / AFP

Munkások egy molinót helyeznek el a vilniusi vasútállomás kerítésére, amin a mariupoli nőgyógyászati klinika lebombázásáról készült fotó látható.

A litván főváros vasútállomásán naponta legalább száz olyan szerelvény halad át és áll meg, ami Moszkvából Kalinyingrádba tartó utasokat szállít. A város vasútállomásán az ukrajnai orosz invázió képeiből készítettek kiállítást, hogy az orosz utasok valósabb képet kapjanak a konfliktusról.

Fotó: Mikhail Palinchak / Reuters
Fotó: Mikhail Palinchak / Reuters

A hatéves Tima játszik egy kijevi metróállomáson.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Joe Biden amerikai elnök amerikai katonákkal vacsorázik a lengyelországi Rzeszowban. Az amerikai elnököt elsőként Andzrej Duda köztársasági elnök köszöntötte, majd a légierő katonáival találkozott, szombaton pedig találkozik ukrán menekültekkel Lengyelországban, és beszédet fog tartani. Biden csütörtökön NATO- és a G7-csúcson is részt vett, majd az Európai Unió állam- és kormányfőinek találkozóján is részt vett Brüsszelben.

Fotó: Fadel Senna / AFP
Fotó: Fadel Senna / AFP

Mentőápoló hordágyat tisztít Kijevben. Ukrajna Kijevtől keletre ismét vissza tudott foglalni városokat és védelmi pontokat. Az ukrán csapatok célja valószínűleg továbbra is az, hogy visszaszorítsák az oroszokat Kijevtől északnyugatra, a hosztomeli repülőtér felé vezető tengelyen.

Fotó: Pavlo Palamarchuk / Reuters Fotó: Pavlo Palamarchuk / Reuters
Fotó: Pavlo Palamarchuk / Reuters

Kisállathordozók, macskák és egy kutya egy lvivi lakásban. A 29 éves Victoria Dovgal húsz macskát és egy kutyát mentett ki Harkivból, és tervei szerint Lengyelországba menekíti az elárvult háziállatokat.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője, Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője és Mihail Mizsincev, az orosz nemzetvédelmi irányítóközpont vezetőjének sajtótájékoztatója az orosz erők további műveleteiről.

Rudszkoj bejelentette, hogy a katonai művelet első fázisát „nagyrészt befejezettnek” tekinti Ukrajnában, és most a Donyec-medence „felszabadítására” koncentrálnak majd.

„Az ukrán fegyveres erők harci kapacitását jelentősen csökkentettük, ami lehetőséget ad, hogy a fő célunkkal, a Donbasz felszabadításával foglalkozzunk”, közölte.

Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / AFP
Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / AFP

Kiégett panelház Mariupolban.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője szerint a megfigyelők több információt kaptak az oroszok által körülzárt stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban lévő tömegsírokról, amelyek egyikében feltehetően kétszáz holttestet temettek el.

„Egyre több információt kapunk arról, hogy itt tömegsírok vannak” – mondta Ukrajnából Matilda Bogner. Erre műholdas felvételek is bizonyítékul szolgálnak.

Bogner közölte: Ukrajnában több mint 1035 polgári lakos halt meg. Olyan állításokról is értesültek, amelyek szerint az orosz erők evakuálások közben gépkocsiban utazó polgári lakosokat öltek meg, és olyan eseteket is dokumentáltak, amelyekben erőszakkal hurcoltak el ukrán vezetőket, többet közülük feltehetően túszul ejtettek.

Fotó: Fadel Senna / AFP
Fotó: Fadel Senna / AFP

Egy asszony figyeli, ahogy vastag füstoszlop száll fel Kalinyivkában, miután találat ért egy benzinkutat.

Az orosz vezérkari főnök pénteken bejelentette, hogy 1351 orosz katona halt meg eddig, és 3825 megsebesült. Oroszország ritkán közöl hivatalos (egyébként megkérdőjelezhető pontosságú) adatot, legutoljára március 2-án tett ilyet. A NATO szerint 7–15 ezer elhunyt orosz katona a valódi szám.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink