Putyin vészjósló beszéde, Zelenszkij kórházi látogatása, holttestek az utcán, kiégett házak a távolban

2022. március 18. – 09:42

frissítve

Putyin vészjósló beszéde, Zelenszkij kórházi látogatása, holttestek az utcán, kiégett házak a távolban
Füst gomolyog egy piacon piacon az ukrajnai Harkivban március 17-én – Fotó: Olekszandr Lapsin

Másolás

Vágólapra másolva

A britek szerint minden fronton megfeneklett az orosz invázió. A közleményük szerint az orosz erők „minimális előrehaladást értek el szárazföldön, tengeren és légi úton az elmúlt napokban, és továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek”. Emellett az ukrán ellenállás továbbra is kitartó és jól koordinált. Ukrajna területének túlnyomó többsége, beleértve az összes nagyobb várost is, továbbra is ukrán kézen van – írják.

Zelenszkij a német parlament képviselőinek arról beszélt: „A szavak semmit sem érnek, Európában egy népet pusztítanak el.” „Titeket csak a gazdaság érdekelt. (…) Még mindig egy fal mögött védekeztek, amitől nem látjátok, hogy mi min megyünk keresztül” – tette hozzá.

Oroszország egyelőre elkerülte a fizetésképtelenséget. A háborút kirobbantó ország közölte, hogy teljesítette a hétre beütemezett adósságfizetéseket. Az e heti kifizetések teljesítésére széles körben annak első próbájaként tekintettek, hogy Moszkva képes-e teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit a súlyos nyugati szankciók bevezetése után.

Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

Egy iskolát is megrongált egy orosz rakéta Kijevben.

Fotó: Ukraine Presidency / AFP
Fotó: Ukraine Presidency / AFP

Zelenszkij ukrán elnök meglátogatja a Vlaszenko család tagjait, akik az Ukrajna elleni orosz invázió során Vorzel városából való menekülés közben sérültek meg, jelenleg egy kijevi kórházban kezelik őket.

Fotó: Igor Golovniov / Sopa Images / LightRocket / Getty Images
Fotó: Igor Golovniov / Sopa Images / LightRocket / Getty Images

Putyin Oroszország „öntisztulásáról” beszélt, megcélozva ezzel a háborúellenes oroszokat. Putyin azt mondta, hogy az oroszok „meg tudják különböztetni az igazi hazafiakat a söpredéktől és az árulóktól, és egyszerűen kiköpik őket, mint egy szúnyogot, amely véletlenül a szájukba repült”. Azzal vádolta a Nyugatot, hogy az áruló oroszok „ötödik oszlopát” használják fel polgári zavargások kiváltására, aminek szerinte Oroszország elpusztítása a célja. „Meggyőződésem, hogy a társadalom természetes és szükséges öntisztulása csak megerősíti országunkat” – mondta az orosz elnök.

Fotó: Alexey Furman / Getty Images
Fotó: Alexey Furman / Getty Images

Ukrán katonák tartják egy elesett társuk, Ivan Szkripnyik portréját, miközben édesanyja elhalad mellette a temetésen. A katona a javorivi hadikomplexum elleni orosz támadásban halt meg, ahol több mint 35-en vesztették életüket, és több százan sérültek meg.

Maxar / EyePress / AFP
Maxar / EyePress / AFP

A Maxar műholdfelvételén látszik a mariupoli színház és az előtte lévő orosz nyelvű felirat, ami azt jelzi: gyerekek is vannak az épületben. Az orosz hadsereg nagy erejű bombát dobott az épületre, ahol civilek százai húzták meg magukat az ukrán külügy szerint. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a mariupoli színház lebombázása miatt is háborús bűnös Putyin. „Az ukránok nagyon bátran védik a földjüket és az értékeiket, a demokráciájukat, az országot, amit az elmúlt harminc évben építettek. Ezért most Putyin úgy döntött, hogy a polgári infrastruktúrát támadja” – mondta Marcin Przydacz.

Fotó: Fadel Senna / AFP
Fotó: Fadel Senna / AFP

Tűzoltók dolgoznak egy lakóépület romjai között, amelyet egy lezuhant rakéta törmeléke talált el Kijevben. Egy ember meghalt, hárman megsérültek. A Kijevet bekeríteni próbáló orosz csapatok több egymást követő napon is hajnalban mértek csapásokat az ukrán fővárosra.

Fotó: Alexander Ermochenko / ALEXANDER ERMOCHENKO Fotó: Alexander Ermochenko / ALEXANDER ERMOCHENKO
Fotó: Alexander Ermochenko / ALEXANDER ERMOCHENKO

Az ostrom alatt álló Mariupol jelentős része már romokban áll, a képen evakuálásra váró lakosok állnak sorban, hogy biztonságban elhagyhassák a kikötővárost.

Fotó: Pawel Malecki / agencja Wyborcza / Reuters
Fotó: Pawel Malecki / agencja Wyborcza / Reuters

Egy daganatos betegségekben szenvedő gyerekeket szállító vonat érkezik meg a lengyelországi Kielcébe.

Fotó: Thomas Peter / Reuters
Fotó: Thomas Peter / Reuters

Egy férfi édesanyja utcán heverő holtteste mellett, akit egy lakóépületbe csapódó orosz rakéta ölt meg Kijevben.

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images

Új típusú fegyvereket kapnak az ukránok az Egyesült Államoktól. De mi az a Switchblade, amit eddig az amerikai légierő különleges egységei használtak, és hogyan segíthet az oroszok elleni védekezésben? Részletek itt.

Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Getty Images

Ukrán civilek, köztük gyerekek várakoznak egy lvivi vasútállomáson. Az orosz invázió kezdete óta több mint 2,6 millió ember hagyta el Ukrajnát.

Eddig 107 gyerek halt meg a háborúban, állítják az ukránok. Hogyan élik meg a háborút Lvivben, amelynek közelében az oroszok lebombáztak egy kiképzőbázist? Pánikolnak-e az emberek a 35 halálos áldozattal járó támadás után, egyáltalán mennyire veszik komolyan a légvédelmi riadókat? Itt olvashatja el a helyszíni riportunkat a nyugat-ukrajnai városból, ahová több mint 200 ezren menekültek a háború kitörése óta.

Fotó: by Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: by Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

Egy orosz rakéta által megrongált kijevi iskola.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink