Hekkerek kiszivárogtatták a kanadai oltásellenes kamionos tüntetés 92 ezer támogatójának adatait

2022. február 14. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

Feltörték a GiveSendGo keresztény közösségi finanszírozós oldal adatbázisát helyi idő szerint vasárnap este, a kanadai oltásellenes/maszkellenes/lezárásellenes kamionkonvoj 92 ezer adományozójának személyes adatai kerültek ki az internetre – írja a Vice. Az adathalmaz azóta eltűnt, de volt, akinek sikerült elemeznie.

A kamionos konvojról ebben a cikkben írtunk bővebben. A tüntetők teljesen megbénítottak egy határátkelőt, Ottawában és Ontarioban pedig rendkívüli állapotot hirdettek miattuk. Egy hét után a rendőrök végül feloszlatta a határon tüntetőket.

Korábban a GoFundMe-n gyűjtöttek támogatást, de február elején az oldal letiltotta az oltásellenes kamionosokat, mert több rendőrségi jelentésben is az állt, hogy erőszakosan viselkedtek. A projekt átköltözött a GiveSendGo-ra, ahol 8,7 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Sokan nem az igazi nevüket adták meg a támogatásuknál, de email- és IP-címek, valamint helyadatok is kiszivárogtak. A legtöbb adomány az USA-ból érkezett (56 százalék), utána Kanadából (29 százalék), de a világ sok másik országából is befutott néhány ezer adomány.

Az adományokhoz sokan írtak kísérő üzenetet is. A szélsőséges csoportokat kutató Sara Aniano szerint ezekben több mint 13 ezerszer fordul elő, hogy „Isten” vagy „Jézus”, majdnem háromezerszer jelenik meg, hogy „zsarnok” vagy „zsarnokság”, de a QAnon szlogenje, a WWG1WGA (Where We Go One We Go All) is majdnem százszor megjelent. Volt, aki valamivel agresszívebben indokolta a támogatását:

  • „Alig várom a napot, amikor ti, zsarnokok kötélen lógtok.”
  • „Nekünk van 2A-nk*, küldjétek ide a mountiest**, meglátjátok, mi történik.”
  • „AZ ÁRMÁNYKODÓ MALACOK KORRUPT BŰNÖZŐK, AKIKET A TÖRVÉNY SZERINT KEMÉNYEN MEG KELL BÜNTETNI.”
  • „Halál minden liberális árulóra.”

*: A 2A rövidítés az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésére utal, ez a sok államban kimondottan liberális fegyvertartás alappillére az USA-ban.

**: A mounties a Királyi Kanadai Hegyi Rendőrség köznyelvben elterjedt neve, ők a piros zakós, széles karimájú barna kalapos lovasrendőrök, amik ismerősek lehetnek filmekből, sorozatokból.

Ezek a mounties, a kanadai lovas rendőrök – Fotó: Robert Harding Productions / AFP
Ezek a mounties, a kanadai lovas rendőrök – Fotó: Robert Harding Productions / AFP

Bár sokan álnevet használtak, sokan amerikai kormányzati emailcímet adtak meg. Van, aki – pusztán a cím alapján, nem biztos, hogy valóban az adományozóé a cím – az igazságügyi minisztériumnál dolgozik, volt, aki a NASA-nál, mások pedig a hadsereghez köthető címeket adtak meg.

A GiveSendGo a cikk írásakor még mindig nem állt fel teljesen. A hekkerek először egy videót raktak az oldal helyére, amit a Jégvarázs második részéből vágtak ki. A film eredeti címe Frozen, ezt a szót használják arra is, ha például befagyasztanak egy bankszámlát. A videóban Elsa több mint egy percig énekel, miközben előtte klasszikus Star Wars-os stílusban kúszik fel egy hosszú sárga szöveg, amiben a hekkerek megindokolják a támadásukat.

Azért tették, mert szerintük a szélsőséges csoportok, amiket a GiveSendGo-n támogatni lehet veszélyt jelentenek a demokráciára. Tartanak például attól, hogy ha megszokottá válik, hogy akár csak néhány tucat kamion trójai lóként behajt mondjuk egy parlament elé, akkor szélsőségesek könnyen leparkolhatnak teljes fegyverzetben az államigazgatás fontos épületei elé, hogy lerohanják az általuk korruptnak vélt vezetőket.

A GiveSendGo-n lehet támogatni például QAnonos (a hit, miszerint pedofil demokratapárti politikusok sátánista gyülekezete irányítja az USA-t) projekteket, valamint a szélsőséges Proud Boys nevű szervezetet (ők aktívan részt vettek a Capitolium tavalyi ostromának koordinálásában).

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!