Elfogadták a kolozsvári HÉV megvalósíthatósági tanulmányát

2024. október 22. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadták a kolozsvári helyi érdekű vasút (HÉV) megvalósíthatósági tanulmányát az október 22-i rendkívüli tanácsülésen, közölte Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester sajtóirodája.

A tanács határozata értelmében a HÉV Bonchida és Magyargorbó között fog közlekedni, és 23 megállója lesz. Ezen az útvonalon 9 vonat közlekedik majd 30 percenként, mindegyik három kocsival, összesen 420 hellyel, amelyből 310 ülőhely. Az utazási sebesség a tervek szerint elérné a 150 km/órát. A projekt keretében 4 gyalogos aluljárót, valamint 8 parkolót is építenének. A legfontosabb gyalogos aluljáró a repülőtérnél lenne kialakítva.

Kolozsváron nyolc állomást terveznek, ezek közül többnél peronokat is építenek az utasok kényelme érdekében.

„Az RMDSZ városi frakciója szerint Kolozsvár autósforgalmának csökkentése érdekében és a városfejlesztés szempontjából kiemelt fontosságú a HÉV projektje. A ma elfogadott tanulmány alapján a HÉV naponta közel 17 ezer ingázó személy közlekedését könnyíti majd meg azáltal, hogy összeköti Kolozsvárt a környező településekkel. Ezzel nemcsak a belvárosi forgalmat csökkentjük, hanem hozzájárulunk a város levegő minőségének javításához, ezáltal Kolozsvár fenntarthatóbb jövőjének kialakításához is” – idézi a közlemény Oláh Emesét.

Áprilisban a Kolozs Megyei Tanács bejelentette, hogy az ún. Park&Ride-típusú parkolók építésének költségeit fedezi majd, amelyeket a vasútállomások közelében építenek majd ki, hogy az ingázók itt parkolhassák le a személygépkocsijukat. A megyei tanács akkori közleményében úgy becsülték, a HÉV 2030-ban napi 7600, 2050-ben pedig napi 9500 embert szolgálna ki.

A HÉV ötlete már évek óta rendszeresen előkerül, Emil Boc kolozsvári polgármester 2023 augusztusában azt mondta, sikerült egyezségre jutni az Állami Vasúttársasággal, amelynek az infrastruktúráját használnák, így 2024 márciusáig megszerzik a szükséges engedélyeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!