A Kolozs Megyei Tanács is beszáll az évek óta ígért kolozsvári HÉV-projektbe

2024. április 26. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Beszáll a Kolozsvár környékét kiszolgáló helyi érdekű vasút megépítésébe a Kolozs megyei tanács, jelentették be csütörtökön. Alin Tișe tanácselnök javaslatáról az április 29-i ülésen szavaznak.

A HÉV ötlete már évek óta rendszeresen előkerül, Emil Boc kolozsvári polgármester 2023 augusztusában azt mondta, sikerült egyezségre jutni az Állami Vasúttársasággal, amelynek az infrastruktúráját használnák, így 2024 márciusáig megszerzik a szükséges engedélyeket.

PNL-s kollégája, Alin Tișe most bejelentette, hogy a Kolozs Megyei Tanács Kolozsvárral és hét további településsel, Szászfenessel, Gyaluval, Apahidával, Báccsal, Zsukkal, Bonchidával és Magyargorbóval társul a projekt megvalósítása érdekében.

„Ez egy stratégiai jelentőségű projekt, nemcsak Kolozsvár metropoliszövezete, hanem az egész megye számára, egy olyan kiemelt projekt, amelyet teljes meggyőződéssel támogatunk. Így már a jövő évtől kezdve mintegy 10 millió euróval járulunk hozzá ennek a beruházásnak a megvalósításához, amelynek célja a forgalom áramlásának javítása, a Kolozsvár és a környező települések között ingázók nagyobb mobilitása, valamint a forgalomban töltött idő jelentős csökkentése” – mondta Alin Tișe tanácselnök.

A Kolozs Megyei Tanács az ún. Park&Ride-típusú parkolók építésének költségeit fedezi majd az egyezség értelmében. Ezeket a vasútállomások közelében építik majd ki a HÉV vonalán, hogy az ingázók itt parkolhassák le a személygépkocsijukat. A beruházásokat a tanács saját költségvetéséből és más forrásokból, többek között európai uniós alapokból finanszírozzák majd.

A társulási szerződés megkötése után a lehető legrövidebb időn belül elkezdik a megvalósíthatósági előtanulmány, a környezeti hatástanulmány és más szükséges dokumentumok elkészítését, ígéri a közlemény.

A tervezett HÉV a jelenlegi vasúti síneken közlekedne Bonchida és Magyargorbó között, 48,8 kilométeren. A távot kilenc, egyenként 420 férőhelyes elektromos szerelvény szolgálná ki, ezek 30 perces időközönként indulnának. A becslések szerint 2030-ban napi 7600, 2050-ben pedig napi 9500 ember venné őket igénybe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!