Románia részt vállal a NATO-terület felügyeletét szolgáló többnemzeti drónflotta kiépítésében

2024. október 19. – 13:18

Románia részt vállal a NATO-terület felügyeletét szolgáló többnemzeti drónflotta kiépítésében
Mark Rutte NATO-főtitkár és Angel Tîlvăr román védelmi miniszter kézfogása a brüsszeli találkozón – Fotó: Angel Tîlvăr Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Románia részt vállal a NATO területének földi megfigyelésére szolgáló többnemzetiségű drónflotta létrehozásában, mely a fekete-tengeri térség gyorsreagálási képességét hivatott javítani – jelentette be a román védelmi minisztérium, miután Angel Tîlvăr miniszter részt vett a katonai szövetség tagállamainak védelmi minisztereinek találkozóján, írja a Digi24.

A brüsszeli találkozón a miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a NATO földi felderítési képességének (NISRF) bővítése keretében a távirányítású repülőgép-rendszerek (RPAS) többnemzeti flottáinak létrehozásában való együttműködésről. Illetve, a Románia, Bulgária és Törökország közötti katonai mobilitási folyosó létrehozásáról is. Ez a folyosó alapvető fontosságú a fekete-tengeri régió összekapcsolhatóságának és gyorsreagálási képességének javítása szempontjából – közölte a védelmi minisztérium.

Tîlvăr hangsúlyozta a regionális védelmi tervek gyors végrehajtásának szükségességét, különösen a fekete-tengeri régió kihívásai miatt. A szövetségi szintű integrált lég- és rakétavédelem fontosságát, az orosz drónok NATO-légtérbe való illetéktelen behatolásával összefüggésben. Ugyanakkor Románia elkötelezettségét is Ukrajna támogatása mellett, mind kétoldalú kezdeményezések, mind pedig a NATO és az EU szintjén történő hatékony koordináció révén, a fellépések egymást kiegészítő jellegének biztosítása érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!