Szenátornak jelölteti magát Diana Şoşoacă, miután elnökjelölt már nem lehet

2024. október 17. – 17:03

Szenátornak jelölteti magát Diana Şoşoacă, miután elnökjelölt már nem lehet
Az SOS Románia párt benyújtja az aláírásokat a parlamenti választásokon való induláshoz, Bukarestben, 2024. október 17-én. – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Szenátornak jelölteti magát az SOS Románia párt elnöke, Diana Şoşoacă. Az alakulat csütörtökön nyújtotta be parlamenti jelöltlistáit a Központi Választási Irodához (BEC), írja az Agerpres. Az SOS Románia szenátorjelöltjeinek listáját ő vezeti, a képviselőházi jelöltlistát pedig Dumitru Coarnă képviselő.

„A BEC-nek van egy listája azokról, akiket eltiltottak a jelöltségtől (államfőjelöltségtől – szerk. megj.). Meglepő módon a Városi Választási Iroda ellenőrzése azt mutatta, hogy Diana Iovanovici-Şoşoacă nincs eltiltva az állami tisztségekért való indulástól. Mattot adtam nekik” – fogalmazott a BEC székháza előtt. Hozzátette, ha ezt a jelöltségét jóváhagyják, bebizonyosodik, hogy az őt az államfőválasztáson való indulástól eltiltó alkotmánybírósági döntés alkotmányellenes volt. „Ha mégis elutasítják a jelölésemet, bár nem szerepelek az eltiltottak listáján, azt jelenti, hogy a román állam már nem létezik. Jelenleg sérül a hatalmi ágak szétválasztásának elve, és két párhuzamos állam van: az alkotmánybíróság állama és azoknak a román állampolgároknak az állama, akik független Romániát szeretnének” – szögezte le.

Hangsúlyozta azt is, hogy EP-képviselői mandátumot nyert, amelyet érvényesítettek, tehát elláthatja ezt a tisztséget, Romániában azonban mégsem engedték, hogy induljon az államfőválasztáson. „Folytatjuk az erőfeszítéseket a romániai jogállamiság helyreállítása érdekében, és újabb mattot fogunk adni” – tette hozzá.

Az alkotmánybíróság október elején helyt adott a Diana Iovanovici-Şoşoacă elnökjelölése elleni óvásoknak, és megsemmisítette a Központi Választási Iroda korábbi határozatát, amellyel iktatták Şoşoacă jelölési dossziéját.

Az alkotmánybíróság indoklása szerint az SOS Románia párt elnöke a Románia NATO- és EU-tagságával kapcsolatos megnyilvánulásaiban megkérdőjelezi az alkotmány tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettséget. „A nyilvános állásfoglalásai (...) és az alkotmányos értékekkel (...) ellentétes meggyőződéseinek hangoztatása, valamint bizonyos nyilvános rendezvényeken való részvétele elegendő okot szolgáltatnak arra a következtetésre, hogy Diana Iovanovici-Şoşoacă asszony Románia elnökjelöltjeként megkérdőjelezi és figyelmen kívül hagyja az alkotmány tiszteletben tartásának kötelezettségét, amikor az állam alapvető értékeit és opcióit (...) garantáló NATO- és EU-tagság megszüntetéséről beszél” – olvasható az indoklásban, amelyben a testület megállapította: Şoşoacă megnyilvánulásai „nyilvánvalóan” távol állnak az alkotmány tiszteletétől és a demokrácia védelmétől, amelyek az államelnök-jelöltség feltételei.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!