SRI elemzési igazgató: Egyetlen nemzet sem tudja magát teljesen megvédeni a dezinformációs és propagandakampányoktól

2024. október 17. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Adrian Părăluţă, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elemzési igazgatóságának vezetője egy szerdai rendezvényen arra figyelmeztetett, hogy egyetlen nemzet sem tudja magát teljesen megvédeni a dezinformációs és propagandakampányoktól. Szerinte az intézményekre és a társadalmakra nehezedő nyomás szinte krónikussá vált, ami egyre sebezhetőbbé teszi őket a sokkhatásokkal szemben, írja az Agerpres.

A szakember elmondta, hogy a dezinformációs és propagandakampányok végső célja a demokratikus intézményekbe vetett bizalom megrendítése, az alapvető társadalmi értékek megkérdőjelezése és a döntéshozatali folyamat aláásása.

Kijelentette, hogy a célzott támadások vagy kampányok társadalmi feszültségeket is kiválthatnak, mivel a már meglévő sebezhetőségekre spekulálnak, és a társadalomban már létező repedések ürügyet és lehetőséget biztosítanak a hibrid típusú fenyegetések elindításához.

Părăluţă szerint az ellenállóképesség fejlesztése a kulcsa a védekezésnek. „Fel kell készülnünk a sokkok elnyelésére, a negatív hatások enyhítésére, a sérült állami funkciók újjáépítésére, de a rugalmas átalakulásokra is” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Románia tett már lépéseket ebben az irányban, többek között a kiberbiztonságról és a kibervédelemről szóló törvény elfogadásával.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!