A SENS párt indulhat a parlamenti választásokon, összegyűltek az aláírások

2024. október 17. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Leadták csütörtökön a parlamenti választásokon való induláshoz szükséges több mint 100 ezer aláírást a Központi Választási Irodánál a SENS párt képviselői. A nap folyamán minden megyében beadják a jelöltek listáját is, jelentették be egy videóban.

A SENS bukaresti képviselői, illetve szenátori listáját a Mentsétek Meg Romániát Szövetségből (USR) távozott Florina Presadă, illetve Ana Ciceală vezeti, emelte ki a Hotnews. A párt elnöke Andrei Macsut kutató, politikai-szociális aktivista és író.

Az alakulat neve a „Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate” (Egészség, Oktatás, Természet, Fenntarthatóság) román kifejezés rövidítése, ugyanakkor szójáték is, hiszen a „sens” szó jelentése „értelem”. Célja a fiatalok, környezetvédők, diákok, különböző kisebbségek, valamint a digitalizációért és társadalmi igazságosságért tenni kívánó aktív civilek összefogása – derül ki bemutatkozásból.

A párt egyik alapítója az a Nicu Ștefănuță, aki az USR listáján jutott első EP-mandátumához, később független képviselőként folytatta pályafutását, és függetlenként jutott be az európai parlamentbe a június 9-i választásokon. Támogatói között túlsúlyban voltak a 35 év alatti magasan képzett városi fiatalok, akik között sok magyar is volt. Jelenleg ő az egyetlen román képviselő a Zöldek frakciójában, és a csoport alelnöki tisztségét is betölti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!