A Hargita megyei diákok rossz román érettségi eredményei miatt perelik az oktatási minisztériumot

2024. október 17. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhét Hargita megyei diák nevében követel erkölcsi kártérítést az oktatási minisztériumtól Hargita Megye Tanácsa és Szikszai Tamás csíkszeredai ügyvéd. Szerintük a diákok a diszkrimináció és a hátrányos megkülönböztetés miatt nem tudtak átmenő jegyet elérni az érettségi román nyelv és irodalom vizsgáján, írja a Székelyhon.

„Kongatjuk a vészharangot, mert nagy eséllyel arra következtethetünk, hogy a jövő évi érettségin is gondok lesznek a román nyelv és irodalom vizsgával” – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A tanácselnök szerint céljuk az, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek, kapjanak esélyt arra, hogy felzárkózzanak az országos átlaghoz, emellett pedig változást szeretnének tanügyminisztériumi szinten a román nyelv oktatásában a magyar anyanyelvű tanulók esetében.

Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy a román nyelv oktatásával kapcsolatban pert nyert Hargita Megye Tanácsa az oktatási minisztériummal szemben a Legfelsőbb Bíróságon. Erre alapozva újabb perre, perekre készülnek. Ezt a feladatot Szikszai Tamás csíkszeredai ügyvéd vállalta el.

Szikszai Tamás szerint mivel már van egy legfelsőbb bírósági döntés, ami egyértelműen megállapította a diszkrimináció tényét, ezért a felelősségre vonás premisszája és jogi elemeinek nagy része már meg van alapozva. „Egy egészséges társadalomban egy ilyen döntést valószínűleg a megfelelő intézkedések követték volna minisztériumi szinten. Ez azonban nem történt meg, hiszen a példák is mutatják, a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés fennáll” – fogalmazott az ügyvéd, aki erkölcsi kártérítést kérne az oktatási minisztériumtól az önkéntesen jelentkező diákok nevében.

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a magyar anyanyelvű nyolcadikosok már három éve differenciált tételsort kapnak a képességvizsgán, a tizenkettedikesek a jövő évi érettségin fognak először ilyen differenciált tételsort alapján vizsgázni.

Hargita megyében idén 62 százalékos volt az átmenési arány az érettségin, az országos érték 78,2 százalék volt. A Hargita megyei diákok 33 százaléka a román nyelv és irodalom vizsgán nem ért el az átmenő jegyet.

2024-ben 2188 diák érettségizett Hargita megyében, közülük több mint háromszázan nem idén fejezték be az iskolai tanulmányaikat. A megjelent tanulók közül 1357 diáknak sikerült a vizsgája, ez 60,9 százalékos átmenési arányt jelent. A vizsgázók 33 százaléka ötösnél kisebb jegyet ért el román nyelv és irodalomból, 20 százalékuk pedig 5-6 közötti értékelést kapott, ami elegendő ugyan a tantárgyvizsga teljesítéséhez, de ahhoz, hogy összességében sikeres legyen a vizsgázó érettségije, a többi vizsgatantárgyból olyan jegyet kell elérjen, hogy összejöjjön legalább egy 6-os érettségi átlag számára. Idén egyébként az érettségizők 15 százaléka nyolcas felett teljesített, de a maximális pontszámot senkinek sem sikerült elérnie – áll a megyei önkormányzat elemzésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!