CNSAS: Silviu Predoiu a Securitate tisztje volt

2024. október 17. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kommunista Securitate tisztje volt Silviu Predoiu, a Külföldi Hírszerző Szolgálat 2018-ig tisztségben levő volt igazgatóhelyettese és ügyvivő igazgatója – közölte a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).

Az Agerpres szerint a CNSAS azért világította át Predoiut, mert a Nemzeti Akció Liga párt színeiben jelölteti magát az államelnök-választásokon.

A intézmény szerdán közölte az átvilágítás eredményét. E szerint Silviu Predoiu a Securitate tisztje volt, és a Pumnea Silviu fedőnevet viselte. 1987 októberében főhadnagyi rangban állt a Külföldi Hírszerzési Központnál, 1989 augusztusában külföldi küldetésben vett részt, 1987 októberétől 1989 júniusáig a brăneşti-i kiképzőközpontban tevékenykedett, majd a forradalom után, 1989. december 26-ától, a védelmi minisztérium átszervezésekor ehhez az intézményhez osztották be.

A CNSAS szerint ugyanakkor Silviu Predoiu nem minősíthető a Securitate dolgozójának a törvényben foglaltak szerint, mivel a dokumentumok nem utalnak arra, hogy alapvető emberi jogokat és szabadságjogokat elnyomó vagy korlátozó tevékenységet folytatott volna.

Silviu Predoiu reagált azokra a vádakra, hogy az önéletrajzában sehol sem említette a volt Securitate-nél töltött pályafutását. „Láttam, hogy a sajtó egyes részein nagy botrányt kavart a CNSAS közleménye, amely szerint nem politikai rendőri munkát végeztem, hanem a Külföldi Hírszerző Központban dolgoztam tisztként. Bevallom, kissé meglepődtem, mivel ezek az adatok mindig is nyilvánosak voltak, mivel az önéletrajzom 14 éven keresztül fel volt téve a Külföldi Hírszerző Szolgálat honlapjára. Ráadásul számtalan interjúban beszéltem erről az időszakról” – írta Silviu Predoiu.

„Emlékeztetőül” egyik interjúját is megosztotta Facebookon. A felvételen Ion Cristoiu újságíróval beszélgetett 2020 októberében.

A Silviu Pumnea név kapcsán pedig megjegyezte, hogy bár egyesek a besúgókkal probálják összemosni fedőnevét, de a valóságban ez egy szolgálati név, ami az ügynököket attól védi, hogy árulás esetén lelepleződjenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!