Bukaresti képviselő-jelöltként tér vissza a politikai porondra Novák Eduárd

2024. október 14. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Képviselőnek indul Novák Eduárd volt sportminiszter, írja a News az RMDSZ közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint Románia első paralimpiai bajnoka Bukarestben (a 42-es számú választási körzetben) jelölteti magát képviselőnek RMDSZ színekben.

„Kedden, október 15-én, 12:00 órakor, a Bukarest 2. kerületében található Batiștei utca 13. szám alatti Városi Választási Irodában benyújtom képviselői jelölésemet Bukarestből, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben” – írta Novák Eduárd Facebook-oldalán.

Az RMDSZ szerint a jelöltséggel Novák a sport, az esélyegyenlőség és a társadalmi integráció hangja szeretne lenni. A volt miniszter célja, hogy minden állampolgár érdekeit képviselje, a tömegsport, a teljesítménysport és a fogyatékkal élők támogatására összpontosítva, az egység és a sokszínűség üzenetét hirdetve.

„Több mint három évnyi elkötelezett munka után, amit a román sport szolgálatában végeztem, úgy gondolom, eljött az ideje, hogy ezt az elhivatottságot politikai szinten is kiterjesszem, nemcsak a magyar közösséget képviselve, hanem minden állampolgárt, függetlenül az etnikai hovatartozásától vagy politikai nézeteitől. Románia az első, és senkit sem hagyhatunk magunk mögött” – írta közösségi oldalán a sporttól visszavonult politikus.

Az RMDSZ közleményében azt írta, Novák Eduárd lenyűgöző sportolói karrierjével, amely számos nemzetközi szintű érmet foglal magában, köztük a 2012-ben Londonban szerzett paralimpiai aranyérmet, az évek során bebizonyította, hogy a teljesítmény és az elszántság megváltoztathatja a sorsokat. „Sportminiszterként kidolgozta a Nemzeti Sportstratégiát, a Novak-törvényt (a román sportolók 40%-a a pályán), fontos reformokat támogatott, és kampányolt a sportinfrastruktúrába, a sporton keresztül történő oktatásba és a fiatal tehetségek fejlesztésébe történő nagyobb beruházásokért” – áll a közleményben.

Novák Eduárd szeptemberben a közösségi oldalán jelentette be, hogy nem indul a párizsi paralimpia hosszútávú futamán, sőt, hivatalosan is visszavonul a verseny szintű kerékpározástól. A politikus arra panaszkodott, hogy a „rajthoz álló 26 sportolóból mindössze 3 visel protézist”, ami miatt úgy érezte, hogy ezt a sportot már nem lehet parakerékpározásnak nevezni, mert a verseny nem egyenlő és igazságos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!