3000 haszid zsidó zarándok halad át a suceavai repülőtéren, különleges intézkedéseket hajtanak végre

2024. október 7. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges intézkedéseket hoztak a hatóságok a suceavai repülőtéren, amelyen ezekben a napokban több mint háromezer Ukrajnából visszatérő ultraortodox zsidó zarándokol keresztül, akik Ros Hásáná (zsidó újév) alkalmából Umanba mentek – számol be a Monitorul de Suceava.

Összesen tizenhét 180 fős repülőgép halad át a tervek szerint a suceavai repülőtéren.

A 3060 ultraortodox zsidó zarándok több nap alatt fogja megtenni az utat, hogy ne befolyásolják a normál menetrendet – mondta a suceavai Stefan cel Mare repülőtér igazgatója, Ioan Măriuța.

Mivel a járatok közötti várakozási idő néha hosszabb, ezért a reptér túlzsúfoltságának elkerülése érdekében két sátrat állítottak fel egy közeli mezőn, ahol a haszid zsidók ideiglenes menedéket találnak.

A különleges helyzetre való tekintettel az utazást a katasztrófavédelem, a csendőrség és a rendőrség is felügyeli.

Miután a moldovai hatóságok elutasították a Náhman rabbi sírjához évente megrendezett haszid zsidó zarándoklat szervezőinek charterjárat iránti kérelmét, a legmegfelelőbb útvonal Románia volt Suceaván keresztül, az ukrán csatlakozással a Sireti határnál. Umanban, ahol az éves Ros Hásáná (zsidó újév) zarándoklatot tartják, található a breslaui rabbi Nachman sírja, aki a haszid mozgalom egyik alapítója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!