Nem fizeti ki az AUR két millió eurós költekezését a választási hatóság

2024. október 7. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az Állandó Választási Hatóság (AEP) a Románom Egyesüléséért Szövetség (AUR) a júniusi választások költségeiért kért több mint 2 millió eurós összeg rendezését – közölték hivatalos források alapján a G4Media. Az AUR a helyhatósági és EP-választások jelöltjeire költötte a pénzt, de az Állandó Választási Hatóság szerint nem a törvényeknek megfelelően.

Az AUR megtámadta a döntést, és vasárnap este közleményben ismerte el, hogy az Állandó Választási Hatóság zárolta a pénzét, de azt nem közölte, hogy mekkora összegről van szó. A közlemény szerint azt állítják, hogy az AEP „visszaéléséről” van szó. „(…) az Állandó Választási Hatóság (AEP) tendenciózusan és visszaélésszerűen értelmezte a törvényt, és zárolt és visszatartott összegeket az AUR választási kampányában felhasznált pénzösszegekből. Ennek a visszaélésszerű visszatartásnak egyértelmű célja van: korlátozni a forrásainkat és a politikai tevékenységünk végzésének lehetőségét. Ez alapvetően az AUR-ral szembeni rosszhiszeműség legegyértelműbb bizonyítéka, és közvetlen támadás pártunk demokratikus működése ellen. Bíróságon fogjuk megtámadni ezt a visszaélést, és bízunk benne, hogy győzni fogunk, de a fő kérdés nem csak az ügy megnyerése” – áll Simion pártjának közleményében.

Az AEP azzal az indokkal utasította el a pénz kifizetését, hogy az AUR nem tartotta be a politikai pártok finanszírozásáról szóló törvényt. Konkrétan a Toni Greblă által vezetett intézmény megállapította, hogy egyes kölcsönök meghaladták a törvény által megengedett maximális összegeket, más esetekben pedig a pénz egyetlen hitelforrásból származott, amit a törvény tiltana.

A G4Media szerint az AUR számára az AEP által nem rendezett kölcsönök egy része Maricel Păcuraru környezetéből származott.

Maricel Păcurarut, a Realitatea Plus-t és a Romprest 42,69%-át ellenőrző család tulajdonosát 2014 novemberében négy év börtönbüntetésre ítélték egy olyan ügyben, amely a Román Posta közel 3 millió eurós megkárosításával kapcsolatos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!