Függetlenként indul az elnökválasztáson az AUR korábbi kormányfő-jelöltje

2024. október 1. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Független jelöltként indul az államfőválasztáson Călin Georgescu, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) korábbi kormányfőjelöltje, aki kedden nyújtotta be jelölési iratcsomóját a Központi Választási Irodához (BEC), írta az Agerpres. Georgescu állítása szerint 239 ezer aláírást gyűjtött össze.

Georgescu szerint az idei választásokat „34 év tévelygés után” a román nép fogja megnyerni, majd hozzátette, pártjának a román népet tekinti, amelyet szeret és szolgál. Beszámolt arról is, hogy a jelölését támogatói aláírások összegyűjtésében több mint tízezer önkéntes segédkezett. Ez felelősséget ró rá, hogy folytassa az erőfeszítéseket „a rendszer megváltoztatására” – tette hozzá.

Călin Georgescunak meggyőződése, hogy már az első fordulóban megnyeri az elnökválasztást.

Călin Georgescu 2020-ban még az AUR miniszterelnök-jelöltje volt, 2024 szeptemberében azonban már azzal vádolta egykori pártját, hogy titokban a szociáldemokratákat támogatják.

A politikussal kapcsolatban felmerült, hogy közel áll az orosz propagandához, 2022-ben pedig bűnvádi eljárás indult ellene népirtással és háborús bűnökkel vádolt személyek kultuszának ápolása miatt, miután az Antena 3 televízióban Corneliu Zelea Codreanu legionárius vezetőt és a romániai holokausztért felelős Ion Antonescu marsallt dicsérte, emlékeztet a G4Media.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!