Geoană: Fejlesztési folyosót lehetne létrehozni Kolozsvár és Marosvásárhely között

2024. szeptember 30. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană, független elnökjelölt a „Románia Újjászületik!” mozgalom helyi szervezetének meghívására érkezett Kolozsvárra, ahol részt vett a „A jövő ma kezdődik” elnevezésű eseményen. Itt fejtette ki részletesen elképzelését egy fejlesztési folyosóról, ami Kolozsvár és Marosvásárhely között épülhetne ki.

Geoană szerint a folyosó a kanadai Toronto és Waterloo közötti modellhez hasonlóan oktatási, kutatási, fejlesztési és innovációs fejlesztési projektekre fektethetné a hangsúlyt, ami elősegítené a régió gazdasági és technológiai fejlődését. Kiemelte, hogy Kolozsvár fejlődését jelenleg az infrastruktúra hiánya, például a körgyűrű és más közlekedési fejlesztések akadályozzák, és elmondta, hogy ezeket jó volna minél előbb pótolni.

Az általa ismertetett modell egyik fontos eleme a dualista egyetemi oktatás lenne, ami nemcsak középiskolai, hanem felsőoktatási szinten is jelen lenne. Geoană szerint az oktatási rendszernek fontos szerepe van abban, hogy a régió kiemelkedő teljesítményt nyújtson a tudásalapú gazdaság terén. A Kolozsvár és Marosvásárhely közötti fejlesztési folyosó így lehetőséget biztosítana arra, hogy ezek a nagy egyetemi központok szorosabb együttműködésben dolgozzanak.

Geoană említette, hogy a fejlesztési modell kiterjeszthető lenne más irányokba is, például Beszterce vagy Zilah felé, amivel egy radiális fejlesztési modell jöhetne létre. A beszélgetés során arról is szó esett, hogy a vállalkozásokat adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy a folyosó mentén telepedjenek le, tovább erősítve a gazdasági növekedést a térségben.

Az államfőjelölt az oktatás, kutatás és innováció fejlesztése mellett a nemzetbiztonság és a védelmi stratégiák fontosságáról is beszélt. Részletesen kifejtette, hogy Románia új nemzetbiztonsági stratégiát dolgoz ki, amely magában foglalja a katonai és gazdasági szektor fejlesztését. Hangsúlyozta a védelmi ipar modernizálásának szükségességét és az ország biztonságának megőrzését a globális technológiai változások tükrében. Beszélt a ritka fémek ellátási láncától való függőségről is, különösen Kínától, amit aggasztónak tart.

Geoană kitért arra is, hogy az általa javasolt új stratégia célja nemcsak a katonai védelem megerősítése, hanem a társadalmi reziliencia fokozása is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!