Mircea Barbu újságíró védelmét kérte a hazai hatóságoktól az Országos Audiovizuális Tanács

2024. szeptember 29. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

A román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) védelmet kért a román hatóságoktól Mircea Barbu újságíró számára, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított több sajtós, köztük Barbu ellen, akik Kurszk megye ukránok által elfoglalt területeiről tudósítottak – írja az Agerpres. A CNA közleményében elítélte az FSZB lépését, hangsúlyozva, hogy Barbu riportjai szakmai tudósítások, amelyek nem összetéveszthetők az ellenséges propagandával.

Amint megírtuk, FSZB azzal vádolta Barbut és két amerikai újságírót, Kathryn Disst és Fletcher Yeungot, hogy illegálisan lépték át az ukrán-orosz határt. Az orosz hatóságok szerint a sajtósok azért utaztak a régióba, hogy az ukrán hadsereg által megszállt területekről tudósítsanak. Az FSZB bejelentése után több orosz Telegram-csatornán is megjelentek olyan üzenetek, amelyek a külföldi újságírók életének kioltására biztattak.

A CNA tájékoztatta a román belügyminisztériumot Barbu helyzetéről, és sürgette a hatóságokat, hogy biztosítsák az újságíró védelmét. A testület továbbá informálta a szenátus és a képviselőház kulturális és média bizottságát az ügyről, nyilvános reakciót kérve tőlük.

A román külügyminisztérium szintén elítélte az orosz hatóságok lépését, hangsúlyozva, hogy ez a sajtószabadság és az alapvető jogok elleni nyílt támadás. Az orosz törvények alapján az újságírókat akár öt év börtönbüntetésre is ítélhetik, ha bebizonyosodik az illegális határátlépés.

Az FSZB vádjai hátterében az áll, hogy augusztus 6-án az ukrán hadsereg meglepetésszerű támadást indított Kurszk megyében, amely a második világháború óta az első idegen hadsereg által végrehajtott offenzíva volt Oroszország területén. Az orosz erők ellentámadásokat hajtottak végre, de Ukrajna továbbra is állítja, hogy ellenőrzés alatt tart mintegy 100 települést a régióban.

Mircea Barbu kijelentette, hogy nem hagyja, hogy a félelem elhallgattassa. Szerinte az ellene indított eljárás nemcsak az ő véleménynyilvánítási szabadsága elleni támadás, hanem minden újságíró fenyegetése, aki kockázatot vállalva próbálja bemutatni az igazságot a fegyveres konfliktusokról és válsághelyzetekről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!