Árvízveszély: evakuálást és életmentő intézkedéseket léptetnek életbe, ahol szükség lesz rá

2024. szeptember 29. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország déli részén lévő területeken újabb árvizek várhatóak, ezért a hatóságok intenzív felkészülést folytatnak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat, a Digi24 televíziós csatornának adott interjúban elmondta, hogy a rendkívüli időjárási viszonyok miatt megelőző intézkedéseket fontolgatnak, beleértve a lakosság evakuálását is. Az ország egész területére kiterjedő, sárga és narancssárga viharjelzés van érvényben: a heves esőzéseket nagy mennyiségű víz felhalmozódását eredményezhetik, akár 100 liter/m²-es esőmennyiséggel is számolni kell.

„Galați megyében komoly hatásokra számítunk”

Raed Arafat kiemelte, hogy a Duna áradása és a közelgő ciklon miatt különösen nagy veszély fenyegeti Galați megyét, ahol nem zárható ki az evakuálás. A korábbi árvizek nyomán a helyi hatóságok gyorsan helyreállították a megrongálódott gátakat, homokzsákokkal megerősítették a kritikus pontokat. Az érintett térségekben jelentős erőforrások mozgósítására került sor, köztük 1000 tűzoltó is készenlétben áll.

„Minden olyan településen, ahol narancssárga figyelmeztetés van érvényben, megnöveltük a Katasztrófavédelmi Felügyelőségek kapacitását. Galați különösen érintett lehet, figyelembe véve az elmúlt napokban tapasztalt árvizeket és a közelgő viharok hatásait” – hangsúlyozta Arafat.

A főigazgató hozzátette, hogy a hatóságok más megyékből is átcsoportosítanak erőket az érintett térségekbe. A DSU motorcsónakokat és egyéb mentési eszközöket küldött a helyszínekre, és két mentőhelikopter is készenlétben áll. „Az időjárási körülményektől függően ezek a helikopterek azonnal bevethetőek, ha a látási viszonyok megengedik” – mondta Arafat.

Már most aktívak az összes érintett megyei és országos vészhelyzeti központok, és videokonferenciák során a hatóságok különös figyelmet fordítanak a veszélyeztetett és sérülékeny személyekre. Fontosnak tartják a helyi önkormányzatokkal való együttműködést és a lakosság megfelelő tájékoztatását.

Evakuálás lehetősége

Raed Arafat hangsúlyozta, hogy Galați néhány településén megelőző evakuálásra is sor kerülhet, ha az áradás veszélye közvetlenül fenyeget. Az evakuálásról a helyi sürgősségi bizottság dönt majd.

„Kérjük a lakosságot, hogy figyelmesen kövessék a hatóságok utasításait, és ha evakuálásra kerül sor, ne tétovázzanak, az időzítés kritikus lehet” – figyelmeztetett Arafat. Hozzátette, hogy azok, akik nem engedelmeskednek az evakuálási parancsnak, saját és mások életét is veszélyeztethetik.

Szélsőséges időjárási figyelmeztetések

A meteorológiai szolgálatok közlése szerint vasárnap egész nap heves esőzésekre és villámárvizekre kell számítani az ország déli és délkeleti részén. Az esőzések rövid időn belül akár 50-70 l/m² mennyiségű csapadékot is eredményezhetnek, és több területen várhatóan még ennél is több eső hullhat.

A viharokkal együtt erős szél is érkezik, amely sebessége elérheti a 70-85 km/h-t. Moldva és Dobrudzsa térségei különösen érintettek lesznek a vasárnap estétől érvényes narancssárga figyelmeztetések miatt.

Az érintett lakosokat arra kérik, hogy kerüljék a veszélyeztetett területeket, ne próbáljanak meg átkelni az áradó folyókon és patakokon, valamint tartsák távol magukat a partoktól és a potenciálisan veszélyes építmények közeléből.

A gyors fellépés érdekében aktiválták a beavatkozásokat irányító országos központot (CNCCI) és a beavatkozásokat irányító megyei központokat (CJCCI)

A katasztrófavédelem közölte azt is, hogy a mentőcsapatok mellett mentőhelikoptereket is készenlétbe helyeztek.

A katasztrófavédelmi főosztály azt tanácsolja az árvízveszélynek kitett térségek lakosságának, hogy ne próbáljanak meg átkelni a megnövekedett vízhozamú folyókon és patakokon, tartsák távol magukat a partoktól, tisztítsák ki a vízelvezető árkokat, és erős szélben ne tartózkodjanak fák, lámpaoszlopok, reklámtáblák vagy könnyen elmozdítható épületelemek közelében.

A járművezetőknek azt ajánlja a DSU, hogy kerüljék a meteorológiai vagy hidrológiai riasztás alatt álló területeket, és utazás előtt tájékozódjanak az időjárásról, írja az Agerpres.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!