Súlyos árvízhelyzet Galac és Vaslui megyében: evakuálják a lakosságot és oktatási szünetet rendeltek el

2024. szeptember 29. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

A két héttel ezelőtti árvizek után Galac és Vaslui megyében ismét súlyos árvízhelyzet áll fenn, az országos meteorológiai és hidrológiai figyelmeztetések alapján számos település lakosságát ki kellett telepíteni, az iskolák és óvodák pedig hétfőtől határozatlan időre bezártak, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Oktatás felfüggesztése

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint huszonhárom település 98 iskolájában és óvodájában szünetel az oktatás a szélsőséges időjárás miatt. Az érintett településeken lakossági evakuálás zajlik, így nincs lehetőség az online oktatás megszervezésére. Az iskolák vezetőségének a kiesett órákat a későbbiekben pótolnia kell. Ligia Deca oktatási miniszter felszólította a tanfelügyelőségeket, hogy biztosítsanak minden támogatást az iskoláknak ebben a nehéz helyzetben, különösen a tanulók és a tanárok biztonságának érdekében.

Evakuálások

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelését követően összehívta a vészhelyzeti bizottságot, hogy megvitassák a további teendőket. Az intézkedések részeként homokzsákokkal erősítik meg a gátakat, mivel a kis folyók medréből kilépő vizek jelentős károkat okozhatnak. A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) elrendelte 23 település lakosságának evakuálását, amelyek között szerepelnek olyan települések, mint Băneasa, Bereşti, Cuza Vodă, Pechea és Slobozia Conachi. Ezeken a településeken a hatóságok 1200 embert evakuálnak, és átmeneti szálláshelyeket biztosítanak számukra, ideiglenes táborok felállításával.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfő éjféltől harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Galac és Vaslui megye folyóin, különösen a Bârlad, a Prut és a Szeret folyók mentén, ahol várhatóan a víz kilép a medréből. Ezek az előrejelzések különleges intézkedéseket igényelnek, mint például a lakosság evakuálása és az utak, hidak használatának korlátozása.

Lakossági tájékoztatás az intézkedésekről

A katasztrófavédelmi hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a hatóságok figyelmeztetéseit, különösen a Ro-Alert rendszeren keresztül érkező üzeneteket. A hatóságok folyamatosan követik a helyzet alakulását, és készen állnak a gyors beavatkozásra kritikus esetekben. Helyi önkormányzatok és katasztrófavédelmi szakemberek együttesen járnak házról házra, hogy meggyőzzék a lakosokat az evakuálás szükségességéről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!